Matić: Ponosan što sam Srbin!

Srpski fudbaler Nemanja Matić rekao je da mu je bio potreban samo minut da odluči da se vrati u Čelsi.

Fudbal 01.12.2014 | 19:45
Matić: Ponosan što sam Srbin!

Takođe, Matić je u intervjuu za magazin ’4-4-2’ govorio je o svojoj domovini i istakao je da je ponosan što je iz Srbije, zatim o bombardovanju 1999. godine, o tome kakav je Žoze Murinjo, o periodu provedenom u Benfiki, tekućoj sezoni...

“Moj agent me je pozvao i rekao mi da Murinjo želi da igram za Čelsi. Razgovarao sam sa njim možda jedan minut i rešio sam da je dobro vreme da dođem. Murinjo je bio jedan od glavnih razloga za povratak“, počeo je intervju Matić.

Ispostavilo se da je srpski fudbaler imao ispravan instinkt kada je razgovarao sa Portugalcem.

“Kada sam došao, Murinjo mi je rekao da veruje u moj kvalitet i dao mi je samopouzdanje kako bih igrao svoju igru. Naravno, još mogu da se popravim i želim da učim. Svi znaju da je on odličan menadžer, ali posle provedenog vremena sa njime mogu da kažem i da je dobar čovek. Kada je vreme za šalu, zna da se šali, ali je veroma ozbiljan kada je reč o poslu i trudi se da sve uradimo kako treba“.

U prvom boravku u Čelsiju Matić je odigrao samo 65 minuta u celoj sezoni u Premijer ligi, a ’Plavci’ su skupo platili pogrešnu procenu – za Matića su u januaru morali da izdvoje 21 milion funti.

“Bio sam mlad kada sam prvi put došao. Takoše, povredio sam se i četiri meseca sam bio van terena. Nije mi bilo lako – Čelsi je imao jak tim i nisam dobijao šansu. Odluka da odem u Vitese na pozajmicu bila je dobra. Sada sam drugi put ovde i olakšalo mi je to što sam već znao kako funkcioniše klub i kakav je grad u kojem živim“, kaže reprezentativac Srbije.

Matića je boravak u Benfiki vratio na mapu vrhunskog svetskog fudbala, a on to ume da ceni.

“Odlazak tamo takođe je bio pravi izbor. Tada mi je bilo potrebno da igram kako bih napredovao, a Benfika mi je dala šansu da to učinim. Napredovao sam i kao igrač i kao osoba. Benfika je jedan od najvećih timova na svetu – ima neverovatnu istoriju i šest miliona navijača u Portugalu. Bilo je to sjajno iskustvo, lep klub, lpe grad i zemlja, dobra liga. Nikada neću zaboraviti ljude iz Benfike i tamošnje navijače. Oduvek sam razmišljao da bi bilo dobro da se vratim u Premijer ligu, ali uglavnom sa bio fokusiran na svoj posao i svoj klub. Znao sam da moram da vredno radim i da pomognem timu, a rezultat toga vidite – vratio sam se u Čelsi“.

I Nemanjine životne okolnosti promenile su se u odnosu na prvi boravak u Londonu – sada ima suprugu i trogodišnjeg sina.

“Kada imamo slobodan dan, provodimo vreme sa Banetom Ivanovićem, njegovom ženom i troje dece. Poznajem ga nekoliko godina, on je dobar čovek“.

Neizostavna tema za zapadne medije bilo je i bombardovanje Jugoslavije 1999. godine, kao i rat pre toga.

“Nije bilo lako u to doba u Jugoslaviji, bio je rat, ali ja sam bio mali i ne sećam se mnogo toga. Za mene je najgore sećanje 1999. godina – imao sam 12-13 godina, a Amerika nas je bombardovala. Bilo mi je teško jer nisam razumeo zašto se to dešava. Pitao sam oca, ali on nije mogao da mi objasni – to je trenutak koji ću pamtiti čitavog života“.

Ipak, Matić kaže da su mu sećanja na detinjstvo srećna uprkos svemu.

“To je bilo dobro vreme – išao sam u školu sa drugovima, igrao sam fudbal kao i svako drugo sete. I dalje imam dobre prijatelje iz tog vremena – veoma sam srećan i ponosan zato što sam iz Srbije. Srbija je lepa zemlja sa dobrim ljudima i svi su uvek dobrodošli tamo“, kaže 26-godišnji Matić.

U svlačionici Čelsija mogu se čuti brojni svetski jezici, a Matić kaže da se dobro snalazi.

“Fudbal je dobra škola za učenje jezika. Živeo sam u Portugalu dve i po godine – naravno, ne govorim kao da sam Portugalac, ali sve razumem. To je dobro za mene jer, osim Murinja, imamo i nekoliko brazilskih igrača (Vilijan, Oskar, Kosta, Ramires) ,Shvatam sve šale koje Brazilci pravie, tako da moraju da budu oprezni šta pričaju kada sam ja tu“, našalio se Matić.

Jedan saigrač posebno oduševljava momka iz Uba.

“Eden Azar je fantastičan igrač, veoma važan za nas. U svakom trenutku može da uradi nešto dobro za tim – da postigne gol, da asistira. Uz to je veoma mlad i još će napredovati – ima kvalitet da bude među najboljima na svetu. Imamo mnogo dobrih igrača u Čelsiju. Jaki smo na svim pozicijama i zato je zadovoljstvo biti deo ovog tima“, zaključio je Matić.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

JA

01.12.2014 18:57

Bas tako SRBINE!!!

ODGOVORITE