Ukrajina uvela ekonomsku blokadu regiona

Ukrajinske vlasti od danas su suspendovale budžetske isplate - plate, penzije i subvencije za stanovništvo koje živi na teritorijama koje su pod kontrolom proruskih snaga u Donbasu.

Svijet 01.12.2014 | 10:00
Ukrajina uvela ekonomsku blokadu regiona

Pravo na penziju i druga socijalna plaćanja, te na platu iz budžeta, od danas imaju samo stanovnici i zaposleni u budžetski ustanovama koji su napustili teritoriju narodnih republika Donjeck /DNR/ i Lugansk /LNR/.

Kijev je suspendovao i bankarske usluge, kao i željeznički saobraćaj sa regionima koji nisu pod njegovom kontrolom, prenosi RIA "Novosti".

Ukrajinske vlasti pribjegle su žestokim merama finansijsko-ekonomske blokade Donbasa kao odgovor na izbore, održane u Donjecku i Lugansku, a koje Kijev odbija da prizna.

Organizovanje izbora za predsjednike i savjete DNR i LNR bilo je predviđeno sporazumima o regulisanju konflikta, potpisanim u Minsku, ali Kijev je insistirao da budu održani 7. decembra u skladu sa ukrajinskim zakonom.

Kada je rukovodstvo ovih republika održalo izbore 2. novembra, ukrajinske vlasti odbile su da priznaju rezulate i kao odgovor donijele mjere za "stabilizaciju socijalno-ekonomske situacije u regionu".

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

sfinga

01.12.2014 09:08

Nema ništa od Ukrajine. Šta idioti uradiše.

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

01.12.2014 09:16

Kakav pogrešan potez Ukrajine. Sada su ove regije gurnuli Rusiji koja nikako neće ostati po strani. Mogao bi se dogoditi krimski scenario. Putin je u intervju-u njemakoj televiji jasno rekao da će zaštiti Ruse u Ukrajini ako budu ugroženi bez obzira na sve.Blizu je taj trenutak...

ODGOVORITE
Name

MILENKO

01.12.2014 11:53

E PA ODSEKOSE GRANU NA KOJOJ SU SEDELI UCINISE USLUGU ISTOCNJACIMA SAD MOGU STA HOCE.

ODGOVORITE
Name

podrinjac

03.12.2014 00:05

Izvinjavam se ako vredjam,ali ni 2% od realne situacije nije prikazana,i ono sto se vidi je uvelicano za razliku od onoga sto jeste

ODGOVORITE