Srpska i FBiH biće snabdjevene gasom

Generalni direktor Javnog preduzeća /JP/ "Srbijagas" Dušan Bajatović kaže da kriza na istoku Ukrajine neće u narednom periodu ugroziti snabdijevanje gasom Republike Srpske i Federacije BiH /FBiH/.

Srbija 30.11.2014 | 14:48
Srpska i FBiH biće snabdjevene gasom

"Očekujem, da neće biti problema u snabdevanju gasom Republike Srpske i FBiH u narednom periodu, jer su normalizovane isporuke tog energenta koje idu preko Ukrajine. Postoje, takođe, svi politički dogovori relevantnih faktora koji garantuju da do gasne krize neće doći", rekao je Bajatović za Srnu.

On je rekao da je puno skladište gasa u Banatskom dvoru, a dio rezerve gasa koji je iz Rusije uskladišten u Mađarsku, biće usmjeren ka Republici Srpskoj i FBiH, što pruža dodatne garancije da problema u isporuci neće biti.

Bajatović kaže da najavljeno poskupljenje transporta gasa kroz Srbiju za dva dinara /oko 0,016 evra/, neće uticati na njegovu cijenu za tržište u Srpskoj i FBiH.

"Može se desiti da dođe do povećanja cene transpota gasa kroz Srbiju za dva dinara, ali je takođe realno da dođe do njegovog pojeftinjenja na svetskom i evropskom tržištu, kao što je to slučaj s naftom. To bi anuliralo efekte poskupljenja transporta gasa kroz Srbiju, odnosno cena bi mu za Republiku Srpsku i FBiH ostala ista kao i do sada", rekao je Bajatović.

Dušan Bajatović kaže da je za tržišta Republike Srpske i FBiH predviđeno ukupno 600 miliona kubika gasa za cijelu sezonu.

Bajatović, koji je predsjednik Pokrajinske organizacije Socijalističke partije Srbije /PO SPS/ za Vojvodinu, izjavu Srni je dao pred početak Devete konferencije PO SPS-a.

Komentari / 0

Ostavite komentar