Tuzla:Sindikalci će prenoćiti u Skupštini

Sindikalni predstavnici radnika uništenih preduzeća sa područja Tuzlanskog kantona odlučili su da prespavaju u prostorijama Skupštine TK.

Bosna i Hercegovina 26.11.2014 | 21:21
Tuzla:Sindikalci će prenoćiti u Skupštini

"Nažalost nije bilo političke volje da se večeras održi Kolegijum Skupštine TK. Zbog toga smo odlučili da prespavamo u prostorijama Skupštine TK i da članove Kolegija dočekamo na tom mjestu u četvrtak ujutro“, kaže Sakib Kopić, predsjednik Sindikata solidarnosti.

Radnici su danas poslije mirnih protesta ispred sjedišta pravosudnih institucija odlučili da prošetaju do Skupštine TK. Kako tamo nisu zatekli nikog od nadležnih odlučili su da uđu u zgradu.

Poslije cjelodnevnog čekanja, a kada su saznali da se Kolegijum uprkos njihovim zahtjevima neće održati, sindikalni predstavnici su usvojili zaključke koje će proslijediti Skupštini TK.

Radnici traže da se do petka održi hitna sjednica Skupštine TK na kojoj se treba usvojiti ostavka aktuelnog premijera kao i da Skupština TK preuzme ingerencije izvršne vlasti do formiranja nove Vlade TK. Na istoj sjednici se od zastupnika u Skupštini TK traži da izglasaju odluku o isplati jednokratne novčane pomoći u iznosu od 400 KM za radnike Konjuha, Dite, Poliolchema, Guminga, Hotela Tuzla, Livnice čelika, Borca Banovići, Gredelj Revoma i Tuzlaputeva.

Ukoliko se u roku od 15 dana ne formira nova Vlada TK radnici traže da se finansiraju iz budžeta TK dok se ne pokrene proizvodnja u njihovim preduzećima. Također, nova Skupština TK mora hitno ispoštovati ranije donijete mjere o pokretanju proizvodnje u preduzećima i rješavanju radno-pravnih statusa radnika.

Navedeno je da ako se ne ispoštuju zahtjevi, zastupnici u Skupštini TK će snositi sve posljedice koje bi mogle uslijediti u narednom periodu.

Klix.ba

 

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Boxer

26.11.2014 20:49

ovdje j... lud zbunjenog

ODGOVORITE
Name

Pajo

26.11.2014 20:56

Sve zamisljam Ranku Misic kako ce zanociti u NSRS. Ne bi ona to. Da joj se frizura ne pokvari.

ODGOVORITE
Name

daco

26.11.2014 22:17

Dok se vlastima ne pocne otimati od njihovog dijela nece nas obicne radnike ozbiljno shvatiti

ODGOVORITE
Name

PeksumAljo

26.11.2014 22:39

Reče Aljo, treba bojiti malo u žuto,malo u plavo, malo i u zeleno pa eto izađe vam BUĆKURIŠ!!! Aferem bilo,ko' što reče Boxer "ovdje j... lud zbunjenog"!!!

ODGOVORITE
Name

skorpion

26.11.2014 23:21

Para nema, pa nema, a kad ce ih biti to ni mara gatara nezna.

ODGOVORITE
Name

Tuzlak

27.11.2014 06:12

Ako ne trazis neces ni dobit

ODGOVORITE