Da li znate gdje se krije najviše bakterija?!

Istraživanje je pokazalo da 89 odsto kuhinjskih krpa ima koliformne bakterije, koje se inače nalaze u fekalijama, a bakteriju Ešerihiju koli na 26,5 odsto peškira.

Zdravlje 26.11.2014 | 13:26
Da li znate gdje se krije najviše bakterija?!

Nedavno sprovedeno istraživanje na Univerzitetu u Arizoni je otkrilo na 89 odsto kuhinjskih krpa koliformne bakterije, koje se inače nalaze u fekalijama i mogu uzrokovati zarazu hranom i proliv, a bakteriju Ešerihiju koli na 26,5 odsto peškira.

Naučnici ističu da su peškiri pod većim rizikom od opsade bakterijama, jer se koriste da bi se njima brisale ruke i površine koje su bile u kontaktu s proizvodima od sirovog mesa, piše Dejli mejl.

Autor istraživanja Čarls Gerba je rekao da se zaraza može raširiti s jedne namirnice na drugu kada osoba obriše ruke peškirom ili krpom i zatim zarazi druge namirnice ili prinese ruke ustima i sama sebe zarazi.

Takođe, korišćenjem istih peškira za brisanje ruku, mogu se raširiti bakterije i virusi i na druge članove porodice.

Stručnjaci kažu da je, na žalost, činjenica i da ponekad pranje u mašini za pranje veša neće mnogo pomoći, jer su otkrivene neke bakterije koje su uspele da "prežive" i centrifugu u mašini.

"Najbolji način zaštite jeste da se ne koriste peškiri od pamuka tamo gde ih koristi više ljudi i gde se bakterije i gljivice lako mogu da prenesu s jedne osobe na drugu", kaže Gerba i dodaje da bi zato u javnim toaletima trebalo držati papirnate peškire za brisanje ruku ili sušilice za ruke.

Prema njegovim rečima, kod kuće treba redovno prati peškire, a između korišćenja treba paziti da se peškiri potpuno osuše jer će to sprečiti razvoj mikroba.

Što se tiče pranja, Gerb ističe da ih treba prati barem jednom nedeljno i to na 90 stepeni Celzijusa, da treba koristiti kvalitetan deterdžent koji ubija bakterije, dok za bele peškire kaže da se može koristiti i izbeljivač.

Gerb podseća da peškire za pranje lica treba prati češće nego peškire za ruke jer oni mogu da sadrže tragove šminke, losiona ili ulja.

Takođe, nedavno kanadsko istraživanje je pokazalo da su u kuhinji najprljavije kuhinjske krpe, od kojih su mnoge bile kontaminirane Ešerihijom koli.

Stručnjaci zato ističu da kuhinjske krpe treba prati odvojeno od donjeg veša i to u vodi koja je toplija od 60 C.

U tom smislu, važna su i pravila da krpu kojom se briše mokro povrće ili voće treba odmah odvojite za pranje, a onom kojom se brišu ruke ne treba brisati posuđe.

Izvor: Novosti

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

pd

26.11.2014 13:28

Ja gluposti svakakvih, šta sad trebamo svaku krpu posebno prati i peškir?

ODGOVORITE