Među nasilnicima visokopozicionirane ličnosti

Na području Hercegovine kontinuirano je u porastu broj slučajeva nasilja u porodici, a među nasilnicima ima i visokoobrazovanih, uglednih muškaraca koji obavljaju odgovorne funkcije, rekla je direktor nevladine organizacije "Ženski centar" Ljiljana Čičković.

Republika Srpska 25.11.2014 | 09:22
Među nasilnicima visokopozicionirane ličnosti

Čičkovićeva je navela slučaj sudskog policajca koji je ranije prijavljen za nasilje u porodici, te uglednog Trebinjca koji je suprugu zaključavao u sobu, ne dozvoljavajući joj da jede, niti da obavlja fiziološke potrebe.

Ona je upozorila da se za pomoć javljaju uglavnom žrtve težeg fizičkog zlostavljanja koje prati psihičko i emotivno nasilje, dodajući da je posljednjih godina po broju prijava primjetno njihovo "osvješćivanje".

"Evidentno je da se pojačava agresija, zbog čega je neophodno sklonište za te žrtve", kaže Čičkovićeva i dodaje da već 10 godina Centar na sve načine pokušava da obezbijede gradnju sigurne kuće, ali da se na kraju uvijek nešto iskomplikuje.

Ona ističe da bi kapacitet sigurne kuće u Trebinju, koji bi imao regionalni karakter, bio 20 ležajeva, ali da po zakonu nije definisano ko je dužan da izgradi objekata, pa su im jedina nada međunarodne organizacije kod kojih su aplicirali za sredstva.

Čičkovićeva kaže da je povećan procenat žrtava koje usljed nasilja napuštaju supružnika, napominjući da se tokom 12-godišnjeg rada Centra može zaključiti da je ranije takvih slučajeva bilo tridesetak odsto, dok je sada od 60 do 70 odsto žena koje su izašle iz nasilne zajednice.

Ona je podsjetila da je ove godine u kancelariji Ženskog centra putem SOS linije ili ličnim dolaskom pomoć zatražilo stotinjak žena, među kojima ima novih slučajeva, ali i povratnika, dodajući da je bilo i muškaraca koji su se javili za pomoć, jer ih je supruga psihički zlostavljala.

Komentari / 0

Ostavite komentar