Obama: Hilari bi bila odličan predsjednik

Američki glasači žele da osjete "miris novih kola" u trci za Bijelu kuću 2016, tvrdi predsjednik Barak Obama, a ta nova kola, po njemu, predstavlja Hilari Klinton, za koju ističe da bi bila odličan predsjednik
ukoliko bude odlučila da se kandiduje.

Svijet 24.11.2014 | 08:37
Obama: Hilari bi bila odličan predsjednik

U intervjuu za emisiju "Ove nedelje", televizije ABC, Obama je istakao da su glasači zainteresovani za nekog ko iza sebe nema "toliku kilometražu" kao on i ko će okretnuti "novu stranicu", prenosi AP. Po Obaminom mišljenju, više potencijalnih kandidata Demokratske stranke bi mogli da budu "sjajni predsednici" SAD, ali je od njih po imenu naveo samo Hilari Klinton, za koju priznaje da se ne slaže sa njim po svim pitanjima.

Klintonova je jedan od moćnih lidera Demokratske stranke, sa bogatom istorijom u politici. Nakon što je bila prva dama savezne države Arkanzas, tokom dva predsjednička mandata svog muža Bila Klintona bila je prva dama Amerike, da bi po isteku njegovog mandata bila izabrana za američkog senatora, podseća AP.

Nakon što je Demokratska stranka 2008. nominovala Obamu a ne nju za svog predsjedničkog kandidata i pošto je on izabran, istakla se kao državna sekretarka SAD tokom Obaminog prvog predsjedničkog mandata.

Među demokratama Klintonova, kako pokazuju ankete javnog mnjenja, uživa najveći ugled od svih potencijalnih predsjedničkih kandidata, uključujućići i sadašnjeg američkog potpredsjednika Džozefa Bajdena, koji ne isključuje mogućnost da treći put pokuša da uđe u Bijelu kuću. Prema anketi javnog mnjenja AP-a iz jula, osam od 10 demokrata ima pozitivno mišljenje o Hilari Klinton, dok povoljno mišljenje o njenom eventualnom protivkandidatu za nominaciju, Bajdenu, ima 71 procenat demokrata.

U predsjedničkoj trci 2016. mogao bi da se ponovi duel između jednog predstavnika porodice Klinton i predstavnika porodice Buš. Kandidat Republikanske stranke za predsjednički položaj mogao bi da bude bivši guverner Floride Džeb Buš, čiji su otac Džordž Buš i brat Džordž Buš bili u svoje vrijeme predsjednici SAD - otac jedan, a brat dva mandata, navodi AP.

Od 1988. godine tri od četiri predsjednika SAD su nosila prezime Buš ili Klinton. Među republikancima Džeb Buš je, prema pomenutoj anketi, najpopularniji potencijalni kandidat za predsjedničku nominaciju i o njemu pozitivno mišljenje ima 56 odsto članova te stranke.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

lazljivica

24.11.2014 09:51

Ne znam koje kvalitete treba da imaju danasnji politicari, ali je ocigledno da znati lagati i biti licemjeran stoji vrlo visoko na ljestvici.

ODGOVORITE