Neće biti revizije Dejtona

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocijenio je danas da neće biti revizije Dejtonskog mirovnog sporazuma, te da je prepreka za budućnost BiH nedostatak političke volje, a ne slabosti u Ustavu BiH.

Srbija 21.11.2014 | 12:40
Neće biti revizije Dejtona

On je novinarima u Vladi Srbije rekao da revizije Dejtonskog sporazuma ne može biti bez saglasnosti onih koji su sporazum potpisali, odnosno bez pristanka sva tri naroda u BiH. "Imaćemo konstruktivnu ulogu kao zemlja potpisnik, jer nam je najviše stalo do mira", poručio je Dačić, povodom 19 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma. On je naglasio da Srbija želi sve najbolje BiH, da ona bude stabilna i ima svoj evropski put. "Želimo dobre veze Srbije sa Republikom Srpskom i sa srpskim narodom, koji živi u Republici Srpskoj i u čitavoj BiH", rekao je Dačić.

On je naglasio da Srbija pozdravlja inicijativu evropskih zvaničnka na čelu sa visokim predstavnikom EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federikom Mogerini da pruži podršku BiH. "Premijer Aleksandar Vučić i ja smo razgovarali o tome sa evropskim zvaničnicima. Pokušavamo da se otkoči evropski put BiH, da se razgovara o budućnosti, a da ona bude rezultat zajedničkog dogovora sva tri naroda i oba entiteta", zaključio je Dačić.

Danas se navršilo 19 godina od kada je u američkoj bazi Rajt Peterson u Dejtonu parafiran Opšti okvirni sporazum za mir u BiH i njegovih 12 aneksa, čime je okončan rat u BiH i uspostavljen njen ustavno-pravni poredak.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Klipane jedan, dosta te je

21.11.2014 16:41

Kao da ga neko nešto pita! Samo sebi diže rep. I on i Vučić, umjesto ekonomskog prosperiteta, narodu Srbije nude ovakve bajate izjave.

ODGOVORITE