Slava kao naslijeđe

Tokom poslednje nedelje novembra će biti odlučeno da li će se srpska slava naći na Uneskovoj reprezentativnoj listi nematnjrijalnog kulturnog nasleđa. Ove godine, Srbija je za svetsku listu nominovala i tradicionalnu igru, kolo, o čijem upisu će se raspravljati 2015. godine.

Srbija 17.11.2014 | 09:30
Slava kao naslijeđe

Slava je jedan od najprepoznatljivijih običaja većine pravoslavnih porodica u Srbiji, ali i praznik koji okuplja prijatelje, komšije, širu zajednicu.

Zbog toga je Srbija još prošle godine predložila slavu za Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa.

"Slava je preživela različite transformacije tokom vekova, preživela nekoliko promena društvenog, državnog sistema i došla do nas neokrnjena i to je ono na čemu Unesko insistira. Ona je živa, može da se prenosi na sledeće generacije i može da se prepozna unazad nekoliko generacija", rekao je član nominacionog tima Marko Stojanović.

Krajem novembra osim o slavi, samostalnom srpskom predlogu, Unesko odlučuje i o Đurđevdanu koji je kao praznik buđenja prirode prepoznalo i predložilo više zemalja: Turska, Srbija, Rumunija, Moldavija, Makedonija i Hrvatska.

Pre Uneskove, nematerijalno kulturno nasleđe mora da se nađe na nacionalnoj listi - 2012. godine Srbija je usvojila registar koji u ovom trentuku sadrži 27 elemenata.

Pored slave tu su i kosovski vez, pazarske mantije, izrada pirotskog kačkavalja, naivno slikarstvo Slovaka, groktalica. Pre dve godine osnovan je i Centar koji, između ostalog, popisuje i čuva ovu baštinu.

"Predlog za upis može podneti pojedinac i lokalna zajednica ili bilo koja organizacija koja u saradnji sa nadležnom stručnom institucijom može da sastavi nominacioni dosije. Važno je i brzo reagovati i važno je ono što suštinski predstavlja identitet što pre upisati", objašnjava Danijela Filipović iz Centra za nematerijalno kulturno nasleđe.

Uskoro, uz slave, mogli bismo da proslavimo i prvi upis Srbije na listu svetskog nematerijalnog kulturnog nasleđa, ali i činjenicu da će naš zakon prvi put definisati pojam "nematerijalno".

Komentari / 0

Ostavite komentar