Obuka policije za spašavanje na vodi

Obuku za spašavanje na divljim vodama danas su prošli pripadnici  Specijalne policije Republike Srpske, zatim Specijalne policije Federacije BiH i Državne agencije za istrage i zaštitu – SIPA.

Republika Srpska 15.11.2014 | 15:05
Obuka policije za spašavanje na vodi

Ovim aktivnostima, banjalučki rafting klub Kanjon nastavlja sveobuhvatne pripreme za osnivanje Akademije za spasioce. Ova akademija počeće sa radom u maju iduće godine, rekao je predsjednik Kajak kanu i rafting saveza Republike Srpske i BiH, i predsjednik RK Kanjon - Aleksandar Pastir.

„Nastavljamo sa procesom obuke koji smo počeli sa pripadnicima Oružanih snaga BiH, i nekim drugim državnim institucijama, a sve u cilju osnivanja Akademije za spasioce. Da ne bismo gubili vrijeme, u Svjetskoj rafting federaciji i Kajak kanu i rafting savezu Republike Srpske i BiH odlučili su da krenu sa obukom za spasioce, kako bi bio uspostavljen jedan zajednički sistem spašavanja. Jedan dio teoretske i praktične obuke danas su prošli pripadnici specijalnih jedinica Policija Republike Srpske i Federacije BiH, kao i pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu - SIPA“, ističe Pastir.

Sama obuka protekla je prema predviđenom rasporedu. Jedan dio pripadnika specijalnih jednicia koji je prisustvovao današnjoj obuci za spasioce u Rafting centru Kanjon, učestvovao je u akcijama spašavanja ljudi i materijalnih dobara tokom majskih poplava, dodaje Pastir.

„Jako je bitno, da oni sada prođu tehnike spašavanja koje moraju savladati naši vodiči u Svjetskoj rafting federaciji, kao i dio obuke za spašavanje koje moraju savladati pripadnici obezbjeđenja na rafting takmičenjima ili na velikim ekspedicijama. Danas smo načinili prve korake, i mislim da će sve i dalje teći prema planu“, kaže Pastir.

On je napomenuo da su pripadnici SIPA, prvi dio obuke savladali i tokom regate od Banjaluke do Beograda te prilikom obuke vodiča koja je održana na Tari.

Obuku za spasioce na divljim vodama, danas je prošlo dvadeset pripadnika Specijalnih policijskih snaga oba entiteta kao i Državne agencije za istrage i zaštitu - SIPA.

Komentari / 0

Ostavite komentar