Osigurati bolji položaj novinara

U BiH se pred građane i novinare često spušta institucionalna rampa nepoštovanja Zakona o slobodnom pristupu informacijama.

Republika Srpska 13.11.2014 | 20:16
Osigurati bolji položaj novinara

Zbog toga će novinarska zajednica  zatražiti od nove vlasti da se promjeni odnos prema novinarima, što će se osigurati i kroz izmjene zakona, istaknuto je tokom panel diskusije pod nazivom “Mediji i evropski standardi”, koju su organizovali Fondacija Fridrih Ebert i Klub novinara Banjaluka.

Najčešće pod maskom Zakona o zaštiti ličnih podataka, predstavnici institucija odbijaju i ignorišu da odgovore na postavljena  novinarska i pitanja samih građana. Ukoliko se protumači da se pitanjem želi detektovati  nezakonitost,  ćutanje i spremanje  dopisa  u ladicu je češće, ističu u Transparensi internešnelu.

Zato će novinarska zajednica od nove Vlade RS, ali i nove vlasti BiH imperativno zatražiti da se poboljša odnos prema novinarima i da  informacije budu što bliže javnosti i brže.

Prvo se mora izmjeniti zakon.

Da je potreba za povjerenikom za informacije opravdana, pokazuje  primjer Srbije,gdje povjerenik postoji već 10 godina i gdje se godišnje zaprimi i to 4000 žalbi građana i medija.

Prema ocjeni predsjednika republičkog parlamenta  saradnja  te institucije sa novinarima je dosta dobra.

Novinarska zajednica predlaže i pooštravanje kazni,  ali treba izbjeći da se kazne plaćaju iz budžeta, već iz džepa onih koji ćute.

BN TV

Komentari / 0

Ostavite komentar