Panika u Rusiji zbog pada rublje

Ruska nacionalna valuta beleži ovih dana rekordno slabljenje u odnosu na američki dolar i evro, prenose “Večernje novosti”.

Svijet 11.11.2014 | 11:06
Panika u Rusiji zbog pada rublje

Rekordno slabljenje rublje u odnosu na dolar i evro u petak, stvorilo je paniku među građanima Rusije, pogotovo onima koji štede u nacionalnoj valuti.

Osim njih, strah je počeo da hvata i zaposlene sa manjim primanjima, svesne da će uvozna roba drastično poskupeti, budući da je rublja od početka godine oslabila skoro 40 odsto.

Uoči vikenda, jutarnji izveštaji sa ruskog deviznog tržišta izazvali su pravi šok: evro je vredeo oko 60 rubalja, a dolar maltene 50.

Rublja je, potom, uz podršku Centralne banke ojačala, ali je tokom vikenda kurs ostao rekordan. Za jedan evro davalo se 59,3 rublje, a za dolar 47,8.

Iako je ministar finansija Rusije Anton Siluanov u petak izjavio da će rublja uskoro početi da jača, jedan broj analitičara smatra suprotno.

“Zbog panike građana koju je prouzrokovao stalni pad rublje, porašće broj onih koji će hteti da kupe
dolare ili evre. U nekim bankama već sada imaju problema štediše koje žele da podignu više od hiljadu dolara”, navodi analitičar Aleksej Kozlov.

Valerij Mironov iz moskovske Više škole ekonomike kaže da je dokaz straha i smanjenje štednje građana u domaćoj valuti, u ruskim bankama.

Najnovija analiza Nacionalne agencije finansijskih istraživanja pokazuje da polovina građana Rusije misli da će sankcije uticati na ruski monetarni sistem i da će dovesti do krize.

U maju je tako mislila trećina Rusa. Najveći broj pesimista je u Moskvi - čak 69 odsto. To istraživanje pokazuje da raste broj građana koji ne žele da koriste kredite.

“Centralna banka Rusije pokušava da zaustavi slabljenje rublje u odnosu na dolar. Američka valuta uskoro bi mogla da vredi više od 60 rubalja. Ali ne sme se dopustiti da dođe do takvog kursa, koji bi stvorio još veću paniku među građanima”, objašnjava Oleg Jeremejev zamenik predsednika Komiteta za ekonomsku politiku Saveta federacije.

Poslednjih šest meseci Rusija rapidno povećava zlatne rezerve. U trezorima Federacije ima 1.149 tona
zlata. Po rezervama žutog dragocenog metala Rusija je sada na petom mestu na svetu. Interesantno je da i Azerbejdžan povećava svoje zalihe zlata kao i Kazahstan, koji sada ima 184 tone. Cena zlata je 1.230 dolara za uncu.

Predsednik Asocijacije regionalnih banaka Anatolij Aksakov kaže da će rublja ojačati čim cena nafte bude ponovo skočila. Tako misli i Jevsej Gurvič rukovodilac Ekonomske ekspertne grupe i dodaje da je realni kurs dolara oko 38 rubalja.

Opozicionarka Irija Jasina potpredsednica Fonda "Liberalna misija" smatra da je za sve krivo pripajanje Krima Rusiji i da Moskva mora što pre da počne da se miri sa Zapadom.

Samo u oktobru, Centralna banka Ruske Federacije, potrošila je deset milijardi dolara da bi održala vrednost rublje. Od januara su, zbog toga, devizne rezerve smanjene za 60 milijardi dolara i sada iznose oko 440 milijardi dolara.

Da se ne bi istopile devizne rezerve, sve više se govori o takozvanom slobodnom plivanju rublje. Savetnik predsednika Rusije Sergej Glazjev traži da se kurs rublje fiksira naredne tri godine. Na drugoj strani, mnogi ekonomisti misle da bi fiksiranje kursa istopilo sve devizne rezerve. Bivši ministar finansija Aleksej Kudrin kaže da se rublja što pre mora pustiti da slobodno pliva.

Veliki broj ekonomista i građana Rusije veruju da će cena nafte uskoro početi da raste što bi odmah oporavilo rublju.

Analitičari se nadaju da će se do kraja decembra cena nafte povećati i biti oko sto dolara za barel. Zabrinjava i to što je od janura do oktobra oticanje kapitala na Zapad dostiglo 110 milijardi dolara, a eksperti procenjuju da bi na kraju godine ova brojka mogla da bude i 150 milijardi.

Čisti "beg" kapitala u privatnom sektoru u oktobru bio je veći od 25 milijardi dolara. Poređenja radi u vreme poslednje krize 2008. godine, oticanje kapitala iz Rusije iznosila je 134 milijarde dolara.

Prognoze Centralne banke RF su bile da će ove godine oko 90 milijardi dolara "otploviti" iz zemlje.


Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Sta da se radi

10.11.2014 20:11

Krim i rat u Ukrajini kostaju mnogo vise nego su neki mislili. Bice jos i gore. Na zalost. A opet sve po bratskom nam narodu. A ko je narod sta pitao???

ODGOVORITE
Name

analitičari

11.11.2014 08:14

A ameri i arapi daju naftu u bescjenje samo da sruše cjenu a još ako zima bude blaga i slaba potrošnja plina ode rublja još dole

ODGOVORITE