Banjaluka: Medvjed ubio kobilu

Mještani banjalučkog naselja Debeljaci su u šoku, jer je na samo pet kilometara od centra Banjaluke medvjed krenuo u pohod i ubio odraslu ždrebnu kobilu jednog od mještana.

Republika Srpska 08.11.2014 | 18:46
Banjaluka: Medvjed ubio kobilu

"Sve se dogodilo u noći sa četvrtka na petak. Čuo sam prestrašeni lavež pasa. Po dolasku na lice mjesta, za životinju je već bilo kasno, jadnica je još samo nekoliko minuta davala znakove života. Medvjed je pobjegao i iza sebe ostavio tragove borbe, dlake i otiske šapa po voćnjaku u kojem je kobila pasla travu", priča Mićo Ćosić, oštećeni domaćin.

Mještani kažu da je medvjed u posljednjih šest mjeseci na tom području napadao više od 20 puta.
Ono što čitavu situaciju čini još gorom je to što je ova kobila bila jedna od dvije priplodne životinje, od čega je čitavo petočalno domaćinstvo živjelo.

"Kobila je bila ždrebna, šteta je samim tim još veća, po mojoj procjeni iznosi i blizu 3.000 KM. Bio je lovočurvar iz Lovačkog udruženja 'Zmijanja' i rekao da moram uplatiti 80 KM u opštini pa da onda izađe Komisija. Odakle meni te pare, nigdje ne radim, ovo mi je bio jedini izvor prihoda, još mi je kćerka od četvrtka naveče u bolnici", kroz plač priča Ćosić.

Iz Lovačkog udruženja "Zmijanje" Banjaluka rekli su da Komisija za procjenu štete nije u petak u toku dana izašla na teren i da neće izlaziti ni u subotu.

"Naša komisija nije izašla na teren, u petak je bio lovočuvar da vidi o čemu se radi. Nećemo izlaziti na teren ni u subotu jer Gradska uprava ne radi vikendom pa nemamo trećeg člana Komisije, koji dolazi ispred Gradske uprave", kazao je Veselko Pejić, sekretar Lovačkog udruženja "Zmijanje".

Ova godina je jedna od rekordnih po broju napada medvjeda, a stručnjaci takvo ponašanje objašnjavaju time što životinje nemaju dovoljne količine hrane te time što više nemaju straha od čovjeka.

Pričinili veliku štetu ove godine

U mjestu Bastasi, nedaleko od Banjaluke, medvjedi su u julu uništili četiri dunuma pšenice na jednoj njivi. Mjesec dana prije toga u selu Rastik, kod Kotor Varoša, medvjed je uništio 13 košnica pčela vlasniku pčelinjaka Savi Tepiću.

Porodici Popović, iz sela Ljubačevo, ove je godine dva puta prišao kući i odnio ovcu.


Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

kad

08.11.2014 08:13

rekoše kobilu, na svašta kako asocira...

ODGOVORITE
Name

rodjo

08.11.2014 09:08

Mecka je revoltirana,hoce PREMIJERSKU funkciju.

ODGOVORITE
Name

Ikona

08.11.2014 09:19

Komisija za procjenu štete radi svaki dan, ubiše se od posla pa ne mogu izaći po potrebi kad se desi da medvjed napadne. Eh da medvjed hoće nabasati na njih! Medo, nabasaj nekako na njih, neće niko izlaziti da utvrdi štetu. Nego ćemo ti se zahvaliti što počisti zemlju od govana.

ODGOVORITE
Name

ernolog

08.11.2014 14:46

Blažu srpskog viteza treba dovesti, kad ga medo vidi biće dovoljno da tu više ne svraća .

ODGOVORITE
Name

selo

08.11.2014 20:08

Pa kako ja vidim kod nas je zasticeniji medvjed od ljudi i njihove imovine sta ce sad covjek kad je ionako siromah !!!!

ODGOVORITE