Vojska švercovala , a ne Stanko Subotić?

Specijalni sud u Beogradu dao je pisano obrazloženje svoje presude kojom je biznismen Stanko Subotić Cane oslobođen optužbi za organizovanje šverca cigareta u Srbiji tokom devedesetih, saopštio je danas njegov branilac Radoslav Tadić.

Srbija 30.10.2014 | 19:55
Vojska švercovala , a ne Stanko Subotić?

U obrazloženju prvostepene presude, koja je izrečena 18. jula ove godine, sudsko veće je na 44 strane detaljno objasnilo razloge za svoju odluku kojom je pojedine tačke optužnice odbilo.

To je druga presuda Subotiću i drugim optuženima koji se terete kao članovi njegove grupe, pošto je Apelacioni sud u Beogradu ukinuo prvu presudu kojom je Subotić ranije bio osuđen na šest godina zatvora i predmet vratio na ponovno suđenje.

Na oslobađajuću presudu Tužilaštvo za organizovani kriminal ima pravo da uloži žalbu Apelacionom sudu u roku od 30 dana od dana prijema ove pisane odluke.

U pisanom obrazloženju, kako navodi Subotićev branilac u svom saopštenju, kao ključne momente za oslobađajuću presudu sudsko veće je navelo da je tužilaštvo, korišćenjem fotokopirane dokumentacije male dokazne vrednosti izvelo paušalne zaključke o Subotićevoj krivici.

"Na bazi navedenih originalnih dokumenata Privrednog društva 'Makedonija tabak' iz Skoplja, nesumnjivo je utvrđeno da je ovo privredno društvo prodavalo cigarete fiktivnom privrednom društvu 'Sukces', koje je potpunosti bilo pod kontrolom tadašnje vojske Savezne Republike Jugoslavije", navodi se u obrazloženju suda.

"To znači da je prodaja u stvari vršena tadašnjoj Vojsci Savezne Republike Jugoslavije. Ovi dokazi nesumnjivo potvrđuju da 'Sukces' nikako nije mogao biti pod kontrolom optuženog Stanka Subotića kako to tvrdi javna tužba", navodi se u obrazloženju presude.

"Čeneći i nedovoljan kvalitet dokaza koje je tužilaštvo ponudilo za svoju tvrdnju, sud je došao do konačnog zaključka da tužilaštvo u ovom krivičnom postupku nije dokazalo da je optuženi Subotić organizovao kriminalnu grupu koja se bavila švercom cigareta", citira se zaključak sudskog veća u saopštenju Subotićevog branioca.

Tužilaštvo za organizovani kriminal letos je predložilo sudu da Subotića osudi na kaznu od osam godina zatvora zbog organizovanja šverca cigareta u Srbiju tokom devedesetih godina, a za njegove saradnike na kaznu od dve do šest godina zatvora.

Subotić je sredinom septembra 2013. godine prvi put izneo svoju odbranu pred sudom i negirao optužbe da je organizovao kriminalnu grupu koja je krijumčarila cigarete, tvrdeći da je postupak protiv njega montiran kako bi mu političari iznuđivali novac.

Subotiću se do tada sudilo u odsustvu jer je do jula 2013. bio nedostupan pravosudnim organima
Srbije kada mu je odlukom suda ukinuta poternica a pritvor zamenjen jemstvom.

Sedam godina je bio u bekstvu, od pokretanja istrage za šverc cigareta u Srbiji 2006. godine, ali je 19. jula 2013. godine položio jemstvo od 538.000 evra, odnosno upisao je hipoteku na kuću u korist suda.

Odlukama Specijalnog suda koje su još na snazi, privremeno su Suboticu oduzete nekretnine i lokali u Srbiji i Crnoj, ali te odluke ostaju na snazi do pravosnažnog okončanja postupka.

Subotić se tereti se za krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica za koje je zaprećena kazna do 10 godina zatvora.

Optužnicom se tereti da je bio na čelu grupe koja je švercovala cigarete tokom 1995. i 1996. godine iz Makedonije u Srbiju i prodavala ih pravnim i fizičkim licima.

Tako je, prema optužnici, na štetu budžeta grupa stekla korist od 28 miliona evra i šest miliona američkih dolara.

Subotić je i pored višegodišnje poternice na snazi slobodno živeo i radio u Švajcarskoj, a 2008. godine Moskva je odbila da ga izruči Srbiji, jer ruski zakon nije priznavao krivično delo da koje se Subotić teretio pre prekvalifikacije dela, odnosno izmene optužnice.

Optužnica je izmenjena prošle godine u aprilu kada je promenjen Krivični zakon.

Prvom optužnicom sudilo mu se za zloupotrebu službenog položaja, a sada za zloupotrebu položaja odgovornog lica pošto odgovara kao vlasnik privatne firme.


Komentari / 0

Ostavite komentar