Velika podrška održavanju glasanja

Više od dva miliona stanovnika Katalonije izaći će na "konsultacije građana", odnosno nezvanični referendum o nezavisnosti, zakazane za 9. novembar, rezultati su ankete koju je obavila agencija "GESOP" za dnevnik "Periodiko Katalunja".

Svijet 29.10.2014 | 17:36
Velika podrška održavanju glasanja

Katalonija je početkom ovog mjeseca odustala od planova za održavanje referenduma, koji je bio planiran za 9. novembar, ali je najavljeno da će obaviti neobavezno glasanje otvoreno za svakoga ko želi da da svoj glas.

Španski premijer Marijano Rahoj poručio je da će blokirati ovu inicijativu ukoliko bude utvrđeno da je nelegalna. On je početkom sedmice od Državnog savjeta zatražio mišljenje o ovom neobaveznom glasanju, što je prvi korak ka sprečavanju održavanju "konsultacije građana".

Predsjednik Katalonije Artur Mas je tokom ovog mjeseca izjavio da je odustao od plana za održavanje referenduma o nezavisnosti od Španije, ali da će, umjesto toga, obaviti "konsultacije građana" sa listićima i glasačkim kutijama, što je, navodi on, u okviru zakona.

Španska Vlada je tokom proteklog mjeseca od Ustavnog suda zatražila da referendum planiran za 9. novembar proglasi nelegalnim, jer se time krši Ustav.

Sud je suspendovao glasanje dok ne donese odluku o ovom slučaju, što bi moglo potrajati godinama.

Prema rezultatima posljednjih anketa, polovina Katalonaca želi veću autonomiju od Španije, a većina ih je za održavanje glasanja o njihovoj budućnosti.


Komentari / 0

Ostavite komentar