Kriza koči i izvoz i uvoz

Izvoz i uvoz porasli su u prvih devet mjeseci ove godine u odnosu na isti prošlogodišnji period, ali je uvoz rastao znatno bržim tempom nego izvoz.

Bosna i Hercegovina 22.10.2014 | 15:43
Kriza koči i izvoz i uvoz

Prema podacima koje je juče objavila Agencija za statistiku BiH, iz BiH je u prva tri tromjesečja izvezena roba u vrijednosti od 6,408 milijardi maraka, što je za 1,8 odsto više nego u istom periodu lani. Vrijednost uvoza istovremeno je dostigla 11,886 milijardi KM i porasla je na godišnjem nivou za 6,5 odsto.

Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 53,9 odsto, a spoljnotrgovinski deficit 5,478 milijardi maraka. Stopa pokrivenosti uvoza izvozom smanjena je sa 56,4 odsto iz istog perioda prošle godine.Najveću trgovinsku razmjenu BiH je imala sa zemljama EU, na čije tržište je u prvih devet mjeseci 2014. izvezena roba vrijedna 4,703 milijarde KM, što je za 0,5 odsto više nego u istom periodu lani.

Uvoz iz ovih zemalja vrijedio je 7,083 milijarde KM, što je za 4,6 odsto više nego u istom periodu prošle godine, pa je pokrivenost uvoza izvozom bila 66,4 odsto.Drugi najznačajniji trgovinski partner su zemlje potpisnice CEFTA sporazuma. Vrijednost izvoza na to regionalno tržište u prva tri tromjesečja iznosila je 963 miliona maraka, što je za jedan odsto manje nego u istom periodu 2013. godine. Uvoz je istovremeno porastao za 11 odsto, na 1,336 milijardi KM, pa je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 72,1 odsto.Direktor Instituta za edukaciju u Spoljnotrgovinskoj komori BiH Duljko Hasić rekao je da su rezultati spoljnotrgovinske razmjene u prvih devet mjeseci ove godine veoma loši.

- Na veoma skromne ili bolje reći loše rezultate spoljnotrgovinske razmjene uticao je drastičan pad investicija, koje su zaustavile ekonomski rast ove godine. BiH je u posljednjih nekoliko mjeseci ostvarila najniži nivo investicija, a ključan razlog za to je što nije napravila odgovarajuće ekonomske pomake i nije stvorila povoljniji poslovni ambijent. Na trgovinsku razmjenu negativno se odrazio i pad aktivnosti u proizvodnji, prerađivačkoj industriji, vađenju rude i kamena, poljoprivredi i šumarstvu - istakao je Hasić i dodao da su velike posljedice ostavile i poplave.

Bruto domaći proizvod (BDP) BiH smanjen je u drugom kvartalu ove godine za 1,2 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.Prema podacima Agencije za statistiku BiH, u oblasti vađenja ruda i kamena pad je iznosio 16,2 odsto, poljoprivredi, šumarstvu i ribolovu 10,8 odsto, poslovanju sa nekretninama 9,6 odsto, proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom 8,8 odsto, a u hotelijerstvu i ugostiteljstvu 5,4 odsto.

Rast je zabilježen u oblasti administrativnih i pomoćnih uslužnih djelatnosti od 13,4 odsto i građevinarstvu od 7,8 odsto.

BDP RS u drugom kvartalu smanjen je za 0,9 odsto u odnosu na isti period 2013. godine.

Komentari / 0

Ostavite komentar