Samuraj se poklonio moštima Svetog Vasilija Ostroškog

Svaki dan pod ostroškim gredama je čudesan. Ka ćivotu Svetog Vasilija čudotvorca sliva se reka ljudi sa raznih strana sveta, iz Engleske, Amerike, Japana...

Srbija 12.10.2014 | 11:50
Samuraj se poklonio moštima Svetog Vasilija Ostroškog

Staro i mlado, zdravo i bolesno, korača u dugoj koloni ka pećini sa strahom božjim prilazeći svetitelju i iscelitelju, primajući od njega blagoslov. Mnogi provode noći i dane pod vedrim ili kišnim nebom, ispod kamenih gromada, u šatorima pored manastira. Tako je tokom cele godine. Ovih dana pažnju monaha, sveštenika i vernika privukao je gost iz Japana, obučen u odoru drevnih ratnika samuraja sa zadenutim „čokuto“ mačem za pojasom, koji je odložio pre ulaska u ostrošku pećinu.

- Pristupio je svecu i poklonio se onako kako su to činili samuraji. Osmotrio sam tog neobičnog čoveka i u sebi pomislio: „Bože, ovaj mi liči na samuraja“. Naravno da su se ti davnašnji ratnici preselili u pamćenje ljudi, ali dolazak čoveka u nošnji koju su nosili njegovi sunarodnici bio je zaista neobičan - kaže za „Novosti“ sveštenik Miodrag Todorović, starešina Saborne crkve Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću, koji je udostojen velike božje milosti da bude pored moštiju čudotvorca. - Ko god ovde došao i pristupio svetim moštima iskreno, sa ljubavlju i poštovanjem, sveti otac Vasilije ga je istinski utešio i pomogao. I ovaj mladi Japanac obučen u odeždu neustrašivih ratnika pokazao je da poštuje svoju tradiciju i zemlju iz koje dolazi.

Otac Miodrag podseća da su blagoslov od svetog Vasilija primali i katolici i muslimani.
Svojim čudesima sv. Vasilije spasava ljude svih vera, nacija i boja kože od vidljivih i nevidljivih boljki i muka, tražeći leka njihovim dušama.

Poziranje

Dolazak „samuraja“ u Ostrog bio je zanimljiv za vernike koji su se u tom trenutku zatekli ispred manastira. Mnogi su, poput Mitka Gomilanovića iz Nikšića, iskoristili priliku da snimkom ovekoveče susret (fotografija iznad).

- Samo da ne potegne mač - dobaci Gomilanović, koji je za „dve glave“ viši od Japanca.

Izvor: Novosti.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar