Zakon o humanitarnoj pomoći

Una, Vanja, Tijana, Tamara, samo su neka od dece za koju se čulo kada su im životi zavisili od brzine prikupljanja novca za lečenje. Umesto da zavise od dobre volje ljudi, lakše bi im bilo da je država donela poseban zakon i uredila tu oblast.

Srbija 12.10.2014 | 09:39
Zakon o humanitarnoj pomoći

"Veoma teško se prati tok prikupljenog novca, a tu je i niz zakona koje lančano treba da donesu druge državne institucije, poput Ministarstva pravde, npr. zakon o zabrani nasledstva humanitarne pomoći", ističe Irina Ban iz srbijanskog Udruženja roditelja dece obolele od malignih bolesti i dodaje da ne može jedan zakon sve da uredi.

U Hrvatskoj postoji Zakon o humanitarnoj pomoći i on sada čeka na reviziju, jer je namera da u potpunosti drži pod kontrolom sve humanitarne akcije. Predlažu se rešenja koja bi Srbija mogla da prepiše.

"Ako se sakuplja za lečenje određene osobe onda se sredstva mogu samo za to upotrebiti. Nema više pitanja ko nasleđuje sredstva ili ne nasleđuje, ona sredstva koja ostanu iće će u novu akciju istog tipa", objašnjava ministarka socijalne politike i mladih u Hrvatskoj Milanka Opačić.

Iako je tokom poplava u Srbiji podela pomoći, kažu nadležni, bila javna, ipak su isplivali neki problemi. Donatori su na svoj poklon morali da plaćaju PDV, što je umanjilo vrednost donacije.

"Ukoliko bi se te olakšice PDV-a uvele za donatore svakako da bi oni mogli više da doniraju i da bi njihova volja za doniranjem bila veća i to je praksa pokazala u drugim zemljama", kaže sekretarka Crvenog krsta Srbije Vesna Milenović.

Direktor vladine Kancelarije za obnovu poplavljenih područja Marko Blagojević ističe da nije PDV-a, donacija bi bilo 20 odsto više.

"Neko ko zida deset kuća, iz iste ukupne mase novca mogao bi da sazida 12 da ta donacija nije opterećena PDV-om", objašnjava Blagojević.

U Velikoj Britaniji, Francuskoj, Nemačkoj, kao što se nastoji i u Hrvatskoj, zakonom se u potpunosti prati tok novca prikupljenog u humanitarnim akcijama.

Izvor: RTS

Komentari / 0

Ostavite komentar