Četničkim simbolima mjesto na paradi

Vojna parada povodom 70. godišnjice oslobođenja Beograda, zakazana za 16. oktobar, isplanirana je gotovo do detalja.

Srbija 02.10.2014 | 21:57
Četničkim simbolima mjesto na paradi

Jedino je još neizvesno šta će biti na repertoaru orkestra Garde Vojske Srbije. Odluku o tome će, kako saznaje Danas, doneti Vlada Srbije.

Parada će nalikovati na ostale vojne - sa predstavnicima svih rodova vojske i defileom pešadije, rečne flote, borbenih vozila i tenkova. 

Od simbola koji će obeležiti oslobođenje Beograda zasad su izvesne zastave svih divizija i armija koje su učestvovale u tom događaju. 

"Nabavili smo sve zastave. Pripadnici vojske će biti u svojim uobičajenim uniformama i parada će izgledati poput ostalih vojnih Parada", kaže za Danas pukovnik Petar Bošković, načelnik Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane. 

Oliver Antić, savetnik predsednika Srbije Tomislava Nikolića, smatra da je vojna parada prikladan način da se oda počast svim žrtvama antifašističke borbe, bez obzira na njihovu ideološku pripadnost. 

Govoreći o najavama ministra odbrane Bratislava Gašića da na paradi neće biti mesta za četnička obeležja, Antić, koji je i punomoćnik predlagača za rehabilitaciju Draže Mihailovića, kaže da je „teorija relativiteta primenjiva i na istoriju“. 

"Trenutno, ideologija i politika ne ostavljaju mnogo prostora za istinu. Potrebno je da prođe vreme da bi prave vrednosti isplivale na površinu", kaže Antić. 

Prema njegovim rečima, na vojnoj paradi neće biti mesta za četnička obeležja, jer proces rehabilitacije Draže Mihailovića još uvek nije okončan. 

Kako bi po Antiću, to trebalo da se dogodi u naredna dva meseca, samim tim će, kako navodi, i „njihova obeležja biti zastupljena u nekim budućim paradama“. 

"Pravda zahteva da i četnička obeležja budu na paradi, jer su i oni učestvovali u pobedi nad fašizmom.Za to postoje brojni dokazi. Pukovnik Albert Sajc, u to doba šef američke obaveštajne službe, napisao je u svom izveštaju da su gerilci Draže Mihailovića onemogućili snabdevanje Romelovih trupa, koji zbog toga nije osvojio Aleksandriju, što je imalo ogroman uticaj na dalji tok Drugog svetskog rata", kaže Antić. 

Ipak, prema njegovim rečima, parada nije vreme da se te zamerke iznose, jer ona pre svega predstavlja pomen svim žrtvama. 

"Nikoga ne možemo da osuđujemo apstraktno. Svi ti ljudi su samo gledali kako da prežive. Politika i ideologija su došle naknadno. Nema smisla da govorim bilo šta što bi moglo da poremeti svečanost, navodi Antić. On dodaje da su posmatrano sa „makro stanovišta“, i četnici i partizani, i Ukrajinci i Rusi bili na istoj strani. 

"Učešće jednih ne isključuje učešće drugih. Nema ničeg kontradiktornog u tome da svi budu zastupljeni. Ova vojna parada treba da predstavlja veliki događaj svih saveznika", ističe Antić. 

Spisak inostranih zvanica još nije potvrđen, a izvesno je da će manifestaciji prisustvovati ruski predsednik Vladimir Putin. Za ratne veterane zadužen je SUBNOR, koji je pozvao predstavnike međunarodnih organizacija ratnih veterana i antifašista, kao i one koji su učestvovali u oslobađanju Beograda. Pozvani su veterani iz svih divizija - ruske, ukrajinske, beloruske, azerbejdžanske (njihova nosi naziv „beogradska“) i italijanske. 

"Biće tu i veterani iz Velike Britanije i Francuske, kao i iz svih država bivše Jugoslavije. Poziv je upućen i počasnom predsedniku Antifašističkog saveza Bugarske. Iako nije učestvovala u oslobađanju Beograda, bugarska vojska je bila na sremskom frontu", kaže za Danas Milovan Drecun, član organizacionog tima za pripremu manifestacije povodom godišnjice oslobođenja Beograda. 

Zamerke na to što nisu pozvani državnici Ukrajine, s obzirom na to da su najbrojniji bili pripadnici pripadnici Treće ukrajinske armije, Milovan Drecun je ocenio kao zlonamerne. 

„Armije i brigade država bivše SSSR bile su jedinice Crvene armije, čiji pravni naslednik je vojska Ruske Federacije. Dakle, nema govora o političkim razlozima zašto zvaničnici država nekadašnjih sovjetskih republika nisu pozvani“, zaključuje Drecun.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Sudija

02.10.2014 22:50

Moze li se ista organizovati bez uplitanja politke i ideologije?

ODGOVORITE
Name

Lepim pločice

02.10.2014 23:28

Keramičar neda četnička obeležlja. Strašno... Tadić i Šutanavac su uništili Vojsku Srbije. Ovaj keramičar će je i sa papira izbrisati... Idi bre lepi one pločice što su otpale.

ODGOVORITE
Name

CC

03.10.2014 08:07

Дабоме да треба да буду српска обиљежја, неђе ваљда љиљани и шаховница.

ODGOVORITE