Dule: Tužan početak sezone za nas!

Partizan, po svemu sudeći, kreće u novu takmičarsku godinu bez Murića, Kuzeloglua i Luke Bogdanovića, jer nije isplatio ceo dug prema Jaki Klobučaru. "Klub nikada nije bio u ovakvoj situaciji", ocenjuje trener crno-belih.

Košarka 02.10.2014 | 18:45
Dule: Tužan početak sezone za nas!

Uoči prve utakmice u novoj sezoni, protiv Solnoka u Mađarskoj (subota, 18.00) finansijska situacija u Košarkaškom klubu Partizan i dalje je alarmantna.
Trener crno-belih Duško Vujošević izjavio je na konferenciji za novinare u "Pioniru" da je BAT blokada zbog neisplaćenih dugovanja prema Jaki Klobučaru veća briga crno-belima od takmičarskih izazova.

"Partizan ima mnogo ozbiljnije problem od Solnoka, a to je blokada BAT zbog slučaja Klobučar. Verujem da ste dobro upoznati sa tim. Jesmo bili nespretni, nismo se poneli diplomatski, ali smo prevareni i izmanipulisani. Igrač je pokušao da dođe do para koje nije zaradio. Formalno je on u pravu, moralno i sportski sigurno nije", rekao je Vujošević i precizirao:

"Juče (sreda) smo platili 60.000 evra od 132.500 evra duga".

U trenutku raskida ugovora sa Jakom Klobučarom, Partizan mu je dugovao 38.000 evra. Taj iznos je kasnije narastao na navedenih 132.500 evra. S obzirom na to da ceo dug nije isplaćen u potpunosti, KK Partizan će, po svemu sudeći, početi sezonu bez Eda Murića, Luke Bogdanovića i Janisa Kuzeloglua. Andreja Milutinović je registovan, ali zbog povrede prsta neće igrati još desetak dana.

"Pošto igrač (Klobučar), verovatno po nečijem savetu, ne pristaje da ostatak duga bude isplaćen na rate, mi verovatno nećemo moći da registrujemo Murića, Kuzeloglua i Bogdanovića. Evrokup počinje 15. oktobra i u ovakvom sastavu nismo kadri da dostojno reprezentujemo klub, grad i zemlju... Momci (koji nisu registrovani) krenuće za Solnok čisto da bi bili deo tima, ali tužno je da Partizan ovako počinje sezonu"

Vujošević je objasnio da crno-beli i dalje imaju problem i sa Poreskom upravom.

"Znate da je 2013. dug neulaskom u reprogram uvećan sa 650.000 na 1.400.000 sa kamatama. Gro sponzorstava prošle sezone - 500.000 od Telekoma, 800.000 od kompanije NIS i Komercijalne banke, od većih sponzora, išlo je na servisiranje poreskog duga. Izmirili smo pola duga, 12 rata, ali zbog kamata na kamatu (60.000 evra) nam opet preti blokada iste te Poreske uprave, kojoj plaćamo dug".

Trener crno-belih uverava da će sve obaveze prema državi biti izmirene i da niko u klubu od njih neće pobeći.

"Da li ti rokovi moraju da budu toliko fiksni, kada već imamo tolikih problema sa BAT-om? Tu smo, nećemo pobeći ni u Fuenlabradu, ni bilo gde".

Vujošević je pred put ekipe u Mađarsku istakao da šampion Srbije vodi "egzistencijalnu borbu".
"Ugašen je Radnički, Hemofarm efemerizovan, postoji tendencija gašenja velikih klubova. Partizan se bori za svoj biološki život. Košarkaški klub Partizan nikada nije bio u ovakvoj situaciji. Murić je došao sa poverenjem, iako su ga tražili beogradski rival i Cedevita. Dužni smo bar da mu omogućimo da igra".

Pretplatne karte za utakmice Partizana dostupne su na blagajnama, ali njihova prodaja ne ide očekivanom dinamikom.

"Prodaju se slabo. Ne igramo Evroligu, ali u dobru je lako dobar biti. Molim ljude da preispitaju stav i pomognu bar na taj način".

Takođe, trener tvrdi i da je neizvesno da li će biti nastavljena saradnja kluba i Telekoma.

"Nije izvesno da će biti produžen ugovor sa Telekomom, da ne pričam šta bi to značilo. Ovakav odnos govori da je i društvo u ozbiljnoj krizi. Ako će država da se spasi od para koje KK Partizan neće dobiti od Telekoma, spremni smo da propadnemo. Ona nije došla do ovde zbog velikih penzija. Sa Telekomom postoji blanko ugovor, u kome ništa nije precizirano. NIS plaća redovno i sav njihov novac ide na otplatu poreskog duga".

Trenutno je sva pažnja kluba usmerena ka izmirenju duga prema Jaki Klobučaru. Kada to bude ostvareno i kada Partizan bude mogao da registruje igrače, biće jasnije i da li Luka Bogdanović ostaje u klubu.

"Posle skidanja BAT blokade pričaćemo o njegovoj ulozi i o tome da li pristaje na platu u skladu sa tom ulogom"

Kapiten Dragan Milosavljević još se oporavlja od kidanja i operacije ukrštenog ligamenta. Prema sadašnjim procenama, mogao bi da zaigra krajem ovog meseca.

"Milosavljević se priključuje ekipi krajem oktobra. Do tada, kapiten će biti Milenko Tepić, koji će kasnije biti zamenik kapitena"

Da li će biti angažovanja inostranih košarkaša? I iz kluba su prethodnih nedelja stizale najave da su potrebna pojačanja na pozicijama plejmejkera i krilnog centra. Međutim, problem sa finansijama i tu stupa u prvi plan.

"Ne možete da dovedete nekoga koga ne možete platite. I ako Telekom ostane, tim parama bi trebalo platiti putovanja, postojeći sastav..."

Trener Partizana upitan je i sa kakvim ambicijama njegov tim počinje novu sezonu, s obzirom na sve navedene probleme.

"Smešno je sad pričati, ali nismo bez ambicija. Crvena zvezda i Cedevita imaju odlične ekipe, a Budućnost je posle dužeg vremena napravila šampionski projekat", konstatovao je Vujošević.

Komentari / 0

Ostavite komentar