Porast korupcije u BiH

U BiH broj prijavljenih slučajeva korupcije raste, ali je u prošloj godini procesuiran najmanji broj krivičnih djela korupcije, rekao je danas u Sarajevu konsultant Antikorupcione mreže u BiH "Akaunt" Nermin Kadribašić.

Republika Srpska 02.10.2014 | 13:28
Porast korupcije u BiH

Kadribašić je istakao da je u 2013. godini izrečeno 147 presuda za krivičnih djela korupcije, dok su u 2012. godini bile izrečene 242 presude. On je naglasio da je cilj današnje javne rasprave "Pravosuđe – identifikovanje najefikasnijih policijskih i tužilačkih metoda u otkrivanju i krivičnom progonu krivičnih djela korupcije", da se otvori prostor za raspravu u vezi problema sa kojima se susreću policijski službenici i tužioci u borbi protiv korupcije.

"Najčešći problemi su nedovoljna kadrovska popunjenost i nedovoljna tehnička i materijalna sredstva za istraživanje krivičnih djela korupcije", istakao je Kadribašić. Predsjednik nevladine organizacije "Infohaus" Dženana Alađuz istakla je da dobijaju veliki broj prijava korupcije, ali se one ne procesuiraju.

Ona je naglasila da nije problem da se uoči korupcija, već naredni korak i šta radi policija, tužilaštvo i sud. Prema njenim riječima, postojećim zakonima građani koji prijavljuju korupciju nisu zaštićeni, osim ako rade u nekoj od institucija BiH.

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

СС

02.10.2014 11:51

Мито и корупцију су нам оставили Турци у аманет, током оних 5 вијекова окупације. Зато су земље Источне Европе најкорумпираније.

ODGOVORITE
Name

Vasilije

02.10.2014 12:00

Ja bih rekao da su najčešći problemi u procesuiranju korupcije ti što su i policija,i sudovi i tužioci u rukama režima ,koji im ne dozvoljava da se ispituje i kažnjava kriminal i korupcija.Za deset dana će se ,konačno,svrgnuti ta režimska hobotnica,pa nek svako odgovara za ono što je činio,pa makar to bio i moj ćaća.

ODGOVORITE
Name

Ikona

02.10.2014 13:10

Problem je što policija, tužilaštvo i sudovi nezakonito rade po takozvanoj političkoj volji odnosno volji neformalnih centara moći a ne po zakonu kako bi morali da rade. Svi oni moraju krivično odgovarati za takav način rada. Organizovano se krade na stotine miliona a te babe se češljaju. Baš ih briga što je sve izgorilo.

ODGOVORITE
Name

Kol

02.10.2014 13:31

Ma ovo je izmisljeno!! Ja jos uvjek dajem 50km kao i prije 3godine!! Od austrije do bosne naprimjer Nema policije! A u bosni svako 3-4kilometra skacu iz zbunja sa radarom!! I uvjek 50km pripremi i nastavi voziti a tako i u ostalim institucijama ako nezelis cekati 50km i sve ide brze!! Sve je koruptno sirom svijeta pa zasto nebi i nasi uzimali da imaju platu da mogu lepo ziviti bilo bi Toga puno manje!!!

ODGOVORITE
Name

mojsije sa istoka

02.10.2014 13:58

Ma nemoguce, nevjerujem kakva korupcija u RS

ODGOVORITE
Name

Re Kol

03.10.2014 06:30

Eto vidis,zato treba doneti zakon kojim se kaznjava onaj koji daje, a ne onaj koji uzima. Ti imas 50km i ubrzavas ili resavas probleme, a sta ce onaj ko nema da, da? On ce, da bi nesto odradio, morati da uzme kredit ili zajam,pa cesto odradjeni posao ispadne jeftiniji nego mito koji se tazi. Bogoljub

ODGOVORITE