Ispravka: Petrolej ne liječi kancerogena oboljenja

Ispravka: BN portal je 01.10.2014. objavio tekst pod nazivom " Legalizovan petrolej za liječenje raka", koji je preuzet sa portala Kurir, a u kojem se tvrdi da petrolej liječi kancerogena oboljenja. Portal "Raskrinkavanje" utvrdio je da su u tekstu iznijete neutemeljene i pseudonaučne činjenice, te da petrolej ne liječi kancerogena oboljenja, informacija nije tačna, ovom prilikom je ispravljamo.

Svijet 01.10.2014 | 15:57
Ispravka: Petrolej ne liječi kancerogena oboljenja

Iako je u originalnom tekstu navedeno da "petrolej kroz vijekove slovi za narodni lijek protiv raznih bolesti, a danas se njime legalno liječi čak i karcinom i to u Švajcarskoj, Francuskoj, Poljskoj i Mađarskoj, gdje se prodaje i u tabletama", tvrdnja nije tačna.

Tvrdnje o legalizaciji upotrebe petroleja za liječenje raka u ovim zemljama prisutne su od najranijih objava priča o ljekovitosti ove supstance. Gotovo je bespredmetno napominjati da se petrolej ne koristi u protokolima liječenja kancerogenih bolesti, prenosi Raskrinkavanje.

Kako navodi ovaj portal, u prodaji se mogu naći homeopatski preparati na bazi petroleja koje proizvodi nemačka homeopatska unija (Deutsche Homöopathie union).

Homeopatski preparati su jako razblaženi rastvori koji, u zavisnosti od jačine rastvora, gotovo da ne sadrže aktivnu supstancu. No, s obzirom na to da za navedene preparate ne postoje upute, pa time njihova namjena i doziranje nisu poznati, nije jasno da li ih kupci koriste kao lijekove za liječenje raka.

Pored toga, tvrdnje o legalizaciji petroleja za liječenje raka, osim što služe “dokazivanju” njegove navodne učinkovitosti, nemaju puno smisla. Naučni dokazi da ova supstanca liječi rak ne postoje, no ona nije zabranjena za upotrebu (uključujući i konzumaciju), pa onda i nema potrebe za njenom “legalizacijom”.

U tekstu koji je prenijet sa portala biljeizdravlje, pozivalo se na svjedočenje Staniše Stojiljkovića, šefa Katedre za ekološko inženjerstvo Tehnološkog fakulteta u Leskovcu, koji je predstavljen kao "veliki poznavalac upotrebe gline u prevenciji i liječenju".

Stojiljković je iznio mnoštvo nagađanja (poput onog da su Rokfelerovi počeli biznis prodajući petrolej kao lijek protiv raka prije nego što su utvrdili da je hemoterapija unosnija), no pored toga, preporučio je upotrebu petroleja za čišćenje tijela od teških metala i toksina. Gotovo paradoksalno, navodi Stojiljković, i tada treba da budemo oprezni, jer ni gas nema deklaraciju o sadržaju aditiva, “pa usljed nesmotrenog ispijanja većih količina može da dođe do trovanja.”

Ovakva nagađanja su opasna i nedokazana!

On u originalnom tekst navodi da "prvo treba da se počne sa malim količinima, od nekoliko kapi, da bi posle nekoliko nedelja došli do količine od supene kašike".

SVA OVA UPUTSTVA MOGU BITI OPASNA, I SPADAJU U PSEUDONAUKU.

Tvrditi da je petrolej siguran za konzumaciju neodgovorno je i opasno, jer oni koji se odluče na korištenje petroleja s namjerom tretiranja oboljenja mogu greškom konzumirati srednje destilovana ili nedestilovana ulja koja uzrokuju rak.

Tvrdnje Paule Ganer su sporne

U istom tekstu tvrdi se da je o ljekovitosti petroleja prva javno progovorila njemačka doktorka Paula Ganer sa klinike "Jakob" na Majni. Navodno je "uz ovu metodu više od 2.000 njenih pacijenata pobijedilo je kancer".

Međutim, Paula nije nikakva doktorka ni naučnica koja je donijela revoluciju u svijet onkologije, navodi portal Raskrinkavanja. Cijela priča zasnovana je na tekstu koji je objavljen u njemačkom sedmičnom časopisu 7 TAGE 20.9.1969. godine. Priče o Pauli Ganner širile su se vjerovatno i ranije.

Dakle, iako bi se iz medijskih napisa na našem govornom području moglo zaključiti da je Paula naša savremenica, slike kojima se prikazuje ona datiraju iz 1963. godine. Iz ovoga je jasno da je njena priča stara barem 50 godina. Paula Ganner je predstavljena kao mesarka iz Tirola, Austrije.

(Kurir)

Komentari / 0

Ostavite komentar