NATO: Stoltenberg preuzeo dužnost

Bivši premijer Norveške Јens Stoltenberg preuzeo je danas dužnost generalnog sekretara NATO, koju je prethodnih pet godina obavljao Anders Fog Rasmusen.

Svijet 01.10.2014 | 22:25
NATO: Stoltenberg preuzeo dužnost

Stoltenberg je jutros došao u svoju kancelariju u sjedištu Alijanse u Briselu, gdje su ga dočekale brojne novinarske ekipe.- Počastvovan sam i spreman za NATO. Radujem se saradnji sa članicama i partnerima Alijanse i međunarodnim osobljem – u cilju jačeg NATO-a”, napisao je Stoltenberg ranije danas na svom Tviter nalogu.

Stoltenberg preuzima dužnost u jeku krize u Ukrajini koju je njegov prethodnik Rasmusen nazvao “najvećim bezbjednosnim izazovom od kraja hladnog rata”.

I dok se Rasmusen tokom posljednjih mjeseci svog mandata nije ustezao od upotrebe teških riječi na račun Rusije koju je često nazivao “agresorom”, Stoltenbergova politička karijera nagovještava trezveniji pristup.Kao norveški premijer iz ljevičarske Laburističke stranke, Stoltenberg je negovao dobrosusjedske odnose sa Rusijom i uspostavio solidne veze sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i premijerom Aleksandrom Medvedovim.

Analitičari podsjećaju da je Stoltenberg tokom svog mandata uspješno okončao četvrt vijeka dug spor sa Rusijom oko Barencovog mora, što je formalizovano sporazumom koji je 2010. u Oslu potpisao sa Medvedevim.Sam Stoltenberg se posljednjih mejseci nije javno oglašavao o ukrajinskoj krizi, mada je u martu oštro osudio aneksiju Krima, koju je nazvao “brutalnim podsjećanjem na neophodnost postojanja NATO”.Kao generalni sekretar, Stoltenberg će u svakom slučaju morati da sprovede u djelo akcioni plan koji je prošlog mjeseca usvojen na samitu NATO u Velsu.

Taj plan uključuje vidljivije prisustvo NATO u zemljama koje se graniče sa Rusijom, pojačane vježbovne aktivnosti i formiranje posebne jedinice za brze intervencije koju je Rasmusen nazvao “udarnom pesnicom NATO”.Dosadašnji generalni sekretar NATO je nedavno izjavio da je za vrijeme njegovog mandata Alijansa “skinula stomak i očeličila mišiće”.Agencija AP navodi da se, kada je Rasmusen stupio na čelo NATO, Alijansa borila protiv pobune u Avganistanu, a mnogi su predviđali da će, kao i Varšavski pakt, nekadašnji neprijatelj iz doba “hladnog rata”, postati dio istorije.

Pet godina kasnije, u vrijeme kada se Rasmusenov mandat bliži kraju, SAD, Kanada i njihovi evropski saveznici ponovo su u sukobu sa Rusijom, a Zapad se suočava s prijetnjama koje su raznovrsnije nego ikada.

Komentari / 0

Ostavite komentar