Potpisan ugovor o rekonstrukciji KC Banjaluka

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić i direktor kompanije "Vamed" iz Beča Gerhard Rajter potpisali su danas u Banjaluci ugovor za rekonstrukciju i opremanje centralnog medicinskog bloka i izgradnju novog sjevernog krila Univerzitetske bolnice - Klinički centar Banjaluka.

Republika Srpska 30.09.2014 | 16:17
Potpisan ugovor o rekonstrukciji KC Banjaluka

Na svečanosti potpisivanja ovog ugovora kojoj su prisustvovali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i premijer Srpske Željka Cvijanović rečeno je da će Srpska za 42 mjeseca dobiti najsavremeniju i najmoderniju bolnicu u regionu.

Prema riječima ministra Bogdanića, ugovorom je predviđena rekonstukcija centralnog medicinskog bloka površine oko 41.000 kvadratnih metara i dogradnja 17.000 kvadratnih metara objekta sjevernog krila. Rekonstruisani će biti i sve postojeće klinike i prostori - tri etaže koje do danas nikada nisu završene.

"Ovo je najznačajniji događaj u zdravstvu Republike Srpske u posljednjih, može se reći, pola vijeka jer ćemo sa kompletnom rekonstrukcijom i dogradnjom dobiti savremenu, respektabilnu zdravstvenu ustanovu koja će biti, iako to već jeste, nosilac razvoja zdravstva Republike Srpske", rekao je ministar Bogdanić.

On je naglasio da će zahvaljljujući projektu rekonstruikcije i opremanja Univerzitetska bolnica – Klinički centar Banjaluka, Srpska na jednom mjestu imati i kvalitetne stručnjake, kvalitetnu – savremenu medicinsku opremu i smještaj za pacijente.

Bogdanić je rekao da je današnje potpisivanje ugovora zapravo početak završetka projekta koji je počeo prije 40 godina kada je počelo projektovanje i radovi na zgradi današnje Univerzitetske bolnice – Klinički centar Banjaluka.

U ime zaposlenih i pacijenata za najavljenu rekonstrukciju i opremanje zahvalio je direktor Univerzitetske bolnice – Kliničkog centra Banjaluka Mirko Stanetić.

On je naglasio da se potpisivanjem ugovora ostvaruje san koji traje skoro 50 godina sa željom da se pod jedan krov stave sve službe, klinike i zavodi Univerzitetske bolnice – Klinički centar Banjaluka.

"Moderna bolnica, na jednoj lokaciji, značajno će unaprijediti kvalitet našeg rada", rekao je Stanetić i dodao da je sve spremno za početak radova i da bi oni trebalo da počnu u roku od 30 dana.

Direktor kompanije "Vamed" Gerhard Rajter rekao je novinarima nakon svečanosti potpisivanja ugovora da je kompanija "Vamed" veoma počastvovana što će raditi na projektu rekonstrukcije Univerzitetske bolnice – Klinički centar Banjaluka.

"Pred nama je veliki posao uzimajući u obzir da treba faktički da se izgradi nova bolnica dok stara bolnica i dalje mora da funkcioniše", rekao je Rajter i dodao da je za tako nešto potrebno puno znanja i ekspertize.

On je dodao da je ova austrijska kompanija od 1982. godine i svog osnivanja radila na oko 700 projekata u 72 države, te da trenutno zapošljava oko 16.000 radnika sa godišnjim prometom od oko 1,6 milijardi evra.

Prema njegovim riječima, kompanija "Vamed" je početkom ove godine preuzela tendersku dokumentaciju za rekonstrukciju i opremanje Univerzitetske bolnice - Klinički centar Banjaluka, nakon čega je formirala tim od 35 ljudi koji je radio na tenderskoj proceduri, a 7. maja dostavila je ponudu od 22 hiljade stranica sa detaljnim i preciznim projektom.

Radovi na rekonstrukciju i opremanje centralnog medicinskog bloka i izgradnju novog sjevernog krila Univerzitetske bolnice - Klinički centar Banjaluka finansiraće se kreditnim sredstvima Evropske investicione banke odobrenom na period od 20 godina sa grejs periodom od deset godina i kamatnom stopom od 1,5 odsto.

Ugovorom je predviđeno da radovi traju 42 mjeseca plus 30 dana, njihova vrijednost je 84 miliona evra plus PDV, a sav teret finansiranja radova je iz budžeta Srpske i ne ide na teret zdravstvenog sistema Srpske.


Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

banjaluka

30.09.2014 14:34

Ovo su poslednji ugovori ove vlasti i imam osjecaja da to rade iz inata dok jos mogu,a mogu jos 13 dana,a onda....

ODGOVORITE
Name

Učitelj joge

30.09.2014 15:07

Šta će tu Milorad Dodik? Toliko je nepismen da ne zna ni koja su mu ni zaduženja ni ovlaštenja. Poslije 12. oktobra će samo učiti jogu. Ostaće nepismen.

ODGOVORITE
Name

Vozac

30.09.2014 15:07

Nadam se da se neko sjetio da bi gore trebala viseetazna garaza jer se ovako naprosto nema gdje parkirati radnim danom.

ODGOVORITE
Name

Učo

30.09.2014 15:20

Bogdaniću treba prepisati 20 šiba jednom nedjeljno. Liječenje da traje dvije godine.

ODGOVORITE
Name

Milorad

30.09.2014 16:16

Cini mi se da ce nas ovi lopovi skroz unistiti, nema nam spasa.

ODGOVORITE
Name

IMA LI KRAJA?

30.09.2014 19:49

Stvarno ne znam,do kada će ovaj narod da guta ovakve informacije i bezgranične lopovluke.Pa taj nazovi klinčki centar je do sada progutao stotine miliona maraka,za beskrajne rekonstrukcije,kojima nema ni kraja ni dna.Pa dokle više?Ima tu i drugih centara,u kojima rade ljekari i liječe narod,a žive i rade u životinjskim uslovima,npr Kasindol,Zvornik,pa to su takve štale postale da čovjek,koji uđe u njih,ne poželi da tu psa ostavi.Bogdanić i Stanetić,dovršavaju prljavi posao Ranka Škrbića,ostali nisu bitni,kao da ih nema.E pa gospodo komunistička,zbog toga gubite izbore,nema vas ni na mapi,a zbog tih potpisa će te dobro platiti ceh,već 13.10.

ODGOVORITE
Name

Paprikovac

30.09.2014 20:38

Nema kraja s ovom vlašću. Dolar mora da se vrti. Ka njihovim džepovima.

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

30.09.2014 20:53

Ova banda sve što je napravila napravila je od kredita koje će narod da vraća. Potrošili su silne pare od telekoma, privatizacije, šuma, glinice ... a i ovdje će ukrasti koji miliončić. Trebamo mi uzeti dobar kredit po najnepovljinijim uslovima i poslije izbora kupiti goli otok za ovakve i neka tucaju kamen do kraja života i zaplijeniti svu imovinu. To bi bila najbolja investija u RS-u ikada.

ODGOVORITE