Vedo i Džeko 1500 minuta bez gola!

Nakon katastrofalnog poraza u prvom kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2016. godine od Kipra s 2:1 na domaćem terenu, fudbalsku reprezentacija Bosne i Hercegovine uskoro očekuje nastavak kvalifikacija u borbi za plasman na EURO.

Fudbal 24.09.2014 | 14:15
Vedo i Džeko 1500 minuta bez gola!

Zmajeve očekuju dva teška duela. Prvo će izabranici Safeta Sušića 10. oktobra gostovati kod Velsa u Kardifu, a potom će tri dana kasnije na Bilinom polju u okviru 3. kola grupe B ugostiti selekciju Belgije, prvog favorita naše kvalifikacione grupe.

Poslije rezultatskog fijaska na samom početku, koji niko nije očekivao, digla se velika prašina, a tresla se i selektorska fotelja Safeta Sušića. Nakon svega, popularni Pape je ostao za kormilom nacionalnog tima, ali je u državni tim odlučio vratiti bivšeg kapitena Emira Spahića, koji se "penzionisao" od dresa sa državnim grbom nakon Svjetskog prvenstva.

Očito je Sušić glavni problem u porazu od Kipra vidio u odbrani, kojom je godinama komandovao upravo Spahić. Ipak, povratkom bivšeg kapitena Sušićeve glavobolje nisu otklonjene. Naime, njegov napadački dvojac Džeko-Ibišević, svoje posljednje golove u klupskom dresu, u takmičarskim utakmicama, postigao je još prošle sezone.

Ibišević je već dugo vremena bez postignutog gola u dresu Štutgarta, u Bundesligi. Njegov post traje ravno 900 minuta. Svoj posljednji gol Ibišević je dao u prošloj sezoni i to u 29. minutu utakmice u kojoj su Švabe poražene od Bajerna 29. januara. 

Od posljednjeg gola Vedada Ibiševića, Štutgart je odigrao 1951 minut u Bundesligi, odnosno Kupu Njemačke, od kojih je Ibišević na terenu proveo 982 minute. Dug golgeterski post Ibiševića naoštrio je pera njemačkih novinara, na udaru kojih se našao bh. reprezentativac, a zvižduci navijača kluba sa Mercedes-Benc Arene nisu olakšavajuća okolnost za napadača naše najbolje selekcije.

Ipak, olakšavajuća okolnost za Ibiševića jeste činjenica da je pogađao u reprezentativnom dresu. Dva gola dao je Lihtenštajnu u prijateljskom susretu odigranom u Tuzli, a nekoliko dana poslije zatresao je mrežu Kiprana za vodstvo Zmajeva, koje se na kraju prokockalo.

S druge strane najbolji strijelac fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine, Edin Džeko, takođe je dugo bez pogotka u dresu Mančester Sitija. Svoj posljednji gol Dijamant je u dresu kluba sa Etihada postigao 7. maja u domaćoj pobjedi od 4:0. U tom susretu Džeko je bio dvostruki strijelac za ekipu Manuela Pelegrinija. I Edin je pogodio za reprezentaciju, ali baš kao i Ibišević, strijelac je bio u kontrolnoj utakmici protiv Lihtenštajna.

Od tada je Siti odigrao osam zvaničnih utakmica, a napadač Građana i našeg nacionalnog tima je bez gola. Od posljednjeg gola za svoj klub, aktuelni šampion Engleske odigrao je 738 minuta u svim takmičenjima, od kojih je 490 Džeko proveo na travnjaku.

Nakon posljednjih golova prvog napadačkog tandema Safeta Sušića, njihovi klubovi su ukupno odigrali 2441 minuta, a Ibišević i Džeko su zajedno na terenu proveli ukupno 1472 minuta bez postignutog gola.

Iako nije klasični napadač, poput spomenutog dvojca, fudbaler Istanbula, Edin Višća, jedina je svjetla tačka bh. napada. Na prvi gol nekadašnjeg fudbalera Željezničara nije se dugo čekalo. Višća je već u trećoj zvaničnoj utakmici njegovog kluba u domaćem remiju sa Trabzonsporom postigao efektan gol.

Brojke naših najboljih napadača pred jako bitne mečeve kvalifikacija za EURO daleko su od idealnih, ali nadamo se da će u mečevima koji ih očekuju do okupljanja pred susreta sa Velsom i Belgijom podesiti svoje nišanske sprave.

Komentari / 0

Ostavite komentar