Sunce će nas ogrijati tek u oktobru!

Za veći deo Srpske avgust je bio jedan od najkišovitijih od kada postoje merenja, pokazuju analize Hidrometeorološkog zavoda (HMZ) RS!

Republika Srpska 23.09.2014 | 18:12
Sunce će nas ogrijati tek u oktobru!

Na to ukazuju količine padavina iz istorijskog niza podataka, pa je tokom prošlog meseca u Banjaluci pala 276,3 litra kiše po metru kvadratnom, što je drugi najkišovitiji mesec od 1961. godine. Jedino je 1972. godina za Banjaluku bila kišnija, kada su pala 304,2 litra.

U sličnom "raspoloženju" prošao je i septembar, koji su takođe obeležile obilne padavine, praćene jakim vetrom i grmljavinom, pa i gradom, dok su iole sunčani dani bili prava retkost!

Kad je reč o avgustu, tokom ovog meseca Doboj je bio ubedljivo najkišovitiji grad u RS, kada je - za razliku od 1972. godine sa 218 litara - palo čak 287,9 litara po metru kvadratnom.

Sledi lepše vreme
Podaci HMZ-a pokazuju da je ovaj avgust po količinama padavina u Krajini i Podrinju bio daleko iznad proseka, u sarajevsko-romanijskoj regiji blizu, a u Hercegovini ispod prosečne količine padavina. Posebno je zanimljivo da je količina padavina u najkišovitijim regijama bila i trostruko veća od proseka.

- Najkišovitiji period avgusta bila je prva dekada, kada su količine za nekoliko desetina procenata premašile dugogodišnje mesečne proseke. Druga dekada je donela sunčanijeg vremena i manje kiše, ali u pomenutim najkišnijim gradovima, Doboju i Banjaluci, ta količina je bila iznad mesečnog proseka. To se ponovilo i u trećoj dekadi, kada oba grada beleže količine iznad proseka. A obilnijim padavinama počeo je i septembar, donoseći ponovo poplave u Krajini - kažu u HMZ-u.

I iz "Accuweathera" - američke kompanije za praćenje vremena u celom svetu, prognozirali su da će ovaj avgust proći sa samo nekoliko sunčanih dana, kako je i bilo, dok je dve trećine meseca obeležilo oblačno vreme, sa kišom, pljuskovima i grmljavinom! Iz ove kompanije za naredne dane, odnosno do kraja septembra, za Srpsku predviđaju uglavnom sunčano vreme, sa temperaturom do 20 stepeni Celzijusa, dok će oktobar, sudeći po prognozi "Accuweathera", biti sunčaniji od avgusta?!

Naime, u mesecu koji je pred nama biće desetak kišnih dana, dok će ostatak oktobra proći u znaku delimično oblačnih i pretežno sunčanih dana!

Ovo bi mogla da bude potvrda teze mnogih meteorologa da nas, kako kalendarska jesen bude odmicala, očekuju daleko povoljnije vremenske prilike.

Sličnog je mišljenja i Nebojša Kuštrinović, član Saveta za klimatske promene BiH, koji objašnjava da, iako je na globalnom nivou ovogodišnje leto jedno od najtoplijih godinama unazad, u našem regionu to nije bio slučaj.

- Tako smo imali najkišovitiji jun, jul i avgust, sa maksimalnom količinom padavina, a u nekoliko navrata suočavali smo se i s izuzetno razornim poplavama. Sve to ukazuje na to da se u klimatskom pogledu definitivno dešavaju neke ozbiljne promene. Za razliku od nekadašnjeg maksimuma od 41,1 stepen, temperatura u avgustu nije prelazila 32 stepena Celzijusa - kaže Kuštrinović.

Čeka nas blaga zima

On dodaje da bi decembar mogao označiti početak izuzetno blage zime, te da bi predstojeći januar mogao da bude identičan ovogodišnjem, kada su temperature bile daleko iznad proseka.

-Jače zime će biti tek pred sam kraj ovog godišnjeg doba, isto kao i lane. Dakle, natprosečno toplo vreme moglo bi da se zadrži sve do početka naredne godine, ali treba naglasiti da su sezonske prognoze orijentacione, što znači da i ne moraju da budu baš precizne - objašnjava Kuštrinović.

Ipak, u HMZ-u kažu da ova zima može da bude toplija od proseka, ali da će sve biti daleko od prolećnih ili letnjih temperatura, kako predviđaju neki stručnjaci.

- Temperature u oktobru, novembru i decembru biće prilično niske, mada nešto više od proseka. Decembar bi mogao da bude topliji i suvlji nego inače, tako da bi se moglo govoriti o nekom "zimskom letu", ali nikako o ovom godišnjem dobu u pravom smislu reči - kažu u ovom zavodu.

Izvor: Press

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Vuleks

23.09.2014 16:15

Iskreno se nadam da će nas ogrijati 13. oktobra

ODGOVORITE
Name

Побољшање времена

23.09.2014 16:19

Да, биће лоше вријеме у првих десетак дана октобра, а од 12. октобра разведравање :)

ODGOVORITE
Name

suljagina fata

23.09.2014 16:54

Biće padavina i u oktobru. Kako da ne! Pašće vlast.

ODGOVORITE
Name

XXL

24.09.2014 07:21

OVO BOG PLAČE NAD OVIM NARODOM ALI OD 12.OKTOBRA I NAS ĆE SUNCE DA OGREJE

ODGOVORITE