Sve više građana Srpske na antidepresivima

Potrošnja antidepresiva i lekova za smirenje u Republici Srpskoj alarmantno je porasla, prenose danas "Nezavisne novine" zaključak lekara i zvanične podatke Fonda zdravstvenog osiguranja RS, prema kojem je skok broja prepisanih medikamenata koji deluju na nervni sistem oko 30 odsto.

Republika Srpska 23.09.2014 | 17:46
Sve više građana Srpske na antidepresivima

Iskustva stručnjaka su, navodi banjalučki dnevnik, dramatična i pokazuju da je sve više pacijenata koji se žale na tegobe koje se mogu povezati sa narušenim mentalnim zdravljem.

"Broj takvih pacijenata se povećava iz dana u dan. Sve ih je više na tim lekovima, iako neki pokazatelji govore da za njima ne bi trebalo potezati previše brzo jer je organizam u nekim slučajevima u stanju da se sam izbori kroz, primera radi, razgovor, druženja i rešavanje uzroka takvog stanja", kaže lekar
Rade Dujaković.

Vršilac dužnosti predsednika Slobodne etičke asocijacije iz Banjaluke ocenjuje da su podaci o povećanju broja prepisanih antidepresiva i lekova za smirenje alarmantni, ali i izdvaja brojne simptome na koje bi građani trebalo da obrate pažnju.

"Pacijenti se žale da nisu raspoloženi, da su utučeni, demotivisani, a muči ih i razdražljivost. Takođe, jedni kažu da im se spava, drugi se žale na nesanicu...U najtežim slučajevima pacijent se povlači u sebe i na kraju, kao najteza manifestacija kod depresivaca je pokušaj suicida, ili pak sam suicid", objašnjava Dujaković.

Banjalučki psiholog Sonja Stančić poručuje, pak, da "život možemo da menjamo samo mi i niko drugi, pa ni lekovi".

"Kod nas ima mnogo zloupotreba lekova za smirenje, kao i nekih drugih. Naime, često se dešava da ljudi, posebno žene, razgovaraju i da u neformalnom razgovoru jedna drugoj ponude lekove za smirenje, jer se loše osećaju. Često ih majke ponude i deci kada spremaju ispite, ili su u nekoj teškoj životnoj fazi", navodi Stančić i pojašnjava da lekovi leče posledicu, a ne uzrok.

Prema podacima Fonda zdravstvenog osiguranja RS, u ukupnoj potrošnji lekova koji se izdaju na recept na trećem mestu se nalaze oni koji deluju na nervni sistem, u koje se ubrajaju lekovi za smirenje i antidepresivi. Najprepisivaniji lek za smirenje je alprazolam, a antidepresiv sertralin.
Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

JA

23.09.2014 18:18

To me uopšte ne cudi!!!

ODGOVORITE