Bezobrazno bogati klubovi su...

Madridski gigant u poslednjih šest godina na pojačanja izdvojio 750.000.000 evra, samo su još Građani prebacili magičnu granicu od 700, Katalonci su stali na 611, a svi ostali su ispod pola milijarde evropskih novčanica. Menadžeri u najvećem dobitku.

Fudbal 23.09.2014 | 22:45
Bezobrazno bogati klubovi su...

Uefa je uvela finansijski fer-plej, ali je trend porasta izdataka na nove igrače sve očigledniji u svetu fudbala. Ovog leta postavljen je rekord od 2.422.000.000 evra potrošenih na transfere u top pet nacionalnih šampionata što je za nekih dvesta miliona evra više nego lane. I naravno – pare su se vrtele u krug.

Naime, prema istraživanju Međunarodnog centra za sportske studije (CIES) u Nojšatelu procenat novca koji se troši na novajlije u pet najjačih liga Evrope (Premijer liga, Primera, Bundesliga, Serija A, Liga 1) sve je veći u odnosu na novac koji troši ostatak Starog kontinenta. Odnosno, sve je dublji jaz između bogatih i "siromašnih".

Tako je ovog leta 49 odsto ukupno potrošene sume u pomenutim prvenstvima izdvajalo 10 već godinama najaktivnijih klubova na tržištu. Isti ti klubovi, naravno, najviše su i zarađivali od prodaje. Kapital se, više je nego jasno, koncentriše kod bogate vlastele.

U prošlih pet sezona 67 odsto od ukupno potrošenog novca završavalo je na računima klubova "lige petice". Sada je taj procenat skočio na 72 odsto.
"Ove brojke otkrivaju transformaciju tržišta u igru nule (tržište u kojem novac ‘samo’ ide iz ruku u ruku, prim.aut). Stvara se zatvoren krug vrhunskih klubova, a sve veće količine novca završavaju u džepovima posrednika ili trećih strana", ističe CIES i prstom upire u – menadžere.

Inače, CIES je objavio i zanimljivu listu klubova koji su potrošili najviše novca od 2008. pa do 2014, a na kojoj prednjači Real Madrid sa 750.000.000 evra. Mančester Siti je odmah iza sa 733.000.000 evra, dok je granicu od pola milijarde prebacila još samo Barselona sa 611.000.000 evra.

Ispod nje su Liverpul, Čelsi, Mančester junajted, Pari Sen Žermen, Totenhem, Juventus, Arsenal… Interesantno je, samo primera radi, da je na 17. mestu Đenova, koja je trošila više nego Borusija Dortmund recimo. A upoređivati njihove rezultate jednostavno je besmisleno. Zanimljiv je i primer Palerma, koji je na 29. mestu sa 140.000.000 evra. Ni toliki novac nije mu pomogao da izbegne da prošlu sezonu provede u Seriji B.

Komentari / 0

Ostavite komentar