Tajna haljine koja je uzdrmala Hollywood

Ove sedmice navršava se tačno 60 godina otkako je Marilyn Monroe zakoračila na otvor podzemne željeznice u New Yorku i ušla u istoriju pop kulture.

Zanimljivosti 20.09.2014 | 14:25
 Tajna haljine koja je uzdrmala Hollywood

Kultna scena iz filma "Sedam godina vjernosti” Billyja Wildera snimljena je u septembru 1954. godine, a britanski Guardian otkriva nekoliko zanimljivih podataka o ovoj sceni i Marilyn Monroe koje možda niste znali, iako ste je s uživanjem gledali na velikom platnu i malom ekranu, prenosi B92.

Snimanje ove scene u New Yorku, na uglu Avenije Lexington i 52. ulice, bilo je zakazano za jedan sat poslije ponoći. Marilyn i ekipu dočekalo je nekoliko hiljada posjetilaca i više od 100 fotografa. Glumica je morala da ponovi scenu čak 14 puta.

Ipak, konačna verzija koja je ušla u film snimljena je u Foxovom studiju u Kaliforniji, iako su u promotivne svrhe korištene fotografije s njujorškog snimanja.  

Marilyn je vodila računa o tome šta će "pokazati” u filmu, pa je tako pažljivo krotila svoju haljinu, a da bi se dodatno osigurala od neželjenih snimaka, nosila je dupli veš.

Fanovi su i film i scenu dočekali s oduševljenjem, bila je zadovoljna i kritika, ali ne i tadašnji suprug Marilyn Monroe, legendarni sportista Joe DiMaggio. Kada je scena najzad snimljena u New Yorku, na snimanju je nakratko zavladala tišina, prisjeća se fotograf George S. Zimbel.

DiMaggio je izletio sa seta bijesan zbog onoga što je gledalo hiljadu ljudi. Po povratku u Kaliforniju, Marilyn Monroe je podnijela zahtjev za razvod od DiMaggia, između ostalog i zbog nanošenja duševne patnje i žestoke svađe koju su imali u hotelu poslije snimanja u New Yorku.

Haljina koju je Marilyn nosila u kultnoj sceni djelo je dizajnera Williama Travilla, čiji potpis stoji na brojnim kreacijama koje je Marilyn Monroe nosila i u ostalim filmovima. Međutim, on nije bio toliko oduševljen ovom kreacijom, pa ju je svojevremeno nazvao "budalastom malom haljinom”. To mu svakako nije smetalo da se raduje 2011. godine kada je haljina na aukciji prodata za 4,6 miliona dolara.

Haljinu je do tada posjedovala Debbie Reynolds, ali je bankrotirala i morala da proda brojne suvenire i memorabilije iz hollywoodske istorije. Prema njenim riječima, 1971. godine haljinu je kupila za svega 200 dolara.

Komentari / 0

Ostavite komentar