Šta se dešava sa Jaja Tureom?!

Protiv Bajerna nastavio seriju očjanih partija od početka sezone. A, kada ne ide njega, onda je Mančester Siti lak plen...

Fudbal 19.09.2014 | 12:00
Šta se dešava sa Jaja Tureom?!

Mančester Siti je ekipa prepuna igrača vrhunskog kvaliteta. Na svakoj poziciji Manuel Pelegrini ima po dve sjajne opcije, slabog mesta u timu gotovo da nema. Pa, ipak mnogi se slažu da postoji recept kojim je najlakše zasuatviti Građane. Zaustavite Jaju Turea i zaustavili ste Mančester Siti. U praksi, dokazano više puta...

Fenomenalni vezista iz Obale Slonovače vuče sve konce igre u ekipi Manuela Pelegrinija od kada je došao iz Barselone. Podjednako dobar u igri u oba pravca, sjajnih plejmejkerskih i realizatorskih sposobnosti, Ture je postao žila kucavica Sitijeve igre. U poslednje tri godine, klub je potrošio 90 miliona evra na dovođenje igrača koji će biti idealan partner Tureu na sredini terena i čuvati mu leđa. Redom su dolazili Rodvel, Havi Garsija, Fernandinjo, Fernando, na kraju je pozajmljen i Lampard. Sve u cilju da se Ture rastereti i da ima više prostora i snage za napadačke akcije. Neke od tih akvizicija su se ispostavile kao promašaji. Garsija i Rodvel su već napustili klub, sada su tu dvojica Brazilaca i Lampard.

Međutim, od početka ove sezone, Manuel Pelegrini je upao u poptuno drugačiji problem kojem se nije nadao. Brazilci funkcionišu odlično, ali je sada Jaja Ture slabiji deo tandema na sredini terena!? To već niko nije očekivao...

Na kraju prošle sezone, Ture je bio junak „reođendanske afere“ kada je zapretio napuštanjem kluba jer se navodno niko nije setio da mu čestita rođendan. To se baš i nije ispostavilo kao tačno, Ture je brzo uhvaćen u laži i sve se svelo na natezanje oko novog ugovora. Većina najboljih fudbalera Sitija (Kompani, Aguero, Džeko, Silva...) su već produžili ugovore i čeka se samo Jaja Ture.

Ali, od njegovog parafa za sada nema ništa.

Dok ta natezanja traju, Ture pruža partije ispod svakog nivoa. Makar za standarde na koje nas je navikao.

U poslednja tri meča, Mančester Siti je upisao dva poraza i srećan remi protiv Arsenala. Ture je bio među najslabijim pojedincima u Pelegrinijevom timu, kao i u Superkupu protiv Arsenala, a sinoć protiv Bajerna je izgledao kao duh na terenu. Delovao je izgubljeno, dok se usamljeni Fernando „klao“ sa Alonsom, Geceom, Lamom, Alabom na sredini terena. Pokušao je Pelegrini uvođenjem Milnera da pomeri Jaju visoko, ali ni to nije pomoglo sjajnom vezisti da se razmrda. Nijedna oduzeta lopta, samo četiri kontakta sa loptom u defanzivi (Fernandinjo ih je imao 16), nijedan šut na gol, 57 dodavanja... To je neki novi Jaja Ture.

Nedovoljna fizička sprema ili nedostatak motivacije?
„Apsolutno je bio fit i nije imao nikakvih fizičkih problema pred ovaj meč“, tvrdi Pelegrinijev pomoćnik Ruben Kusiljas.

Motivacija? Čini se da mu porazi ne padaju baš teško...

Šta god da je u pitanju, Mančester Siti pati bez pravog Jaje Turea. U grupi smrti gde su pored Bajerna i naoštrena Roma i CSKA koji će sigurno nekom zagorčati život, Građanima je što pre potreban pravi Jaja Ture. Kolika god da je suma u pitanju u pregovorima za novi ugovor, klub bi trebalo da je plati bez obzira što ideolog igre ima 31 godinu. Treća eliminacija iz grupne faze Lige šampiona u poslednje četiri godine bi Građane moglo mnogo skuplje da košta od Tureovog novog ugovora.

Komentari / 0

Ostavite komentar