Šta o nezavisnosti misle slavni Škoti

U jeku kampanje uoči referenduma o nezavinosti Škotske, slavne Škoti podjelili su se u dva suprotstavljena tabora, npr. na stranu pristalica otcjepljenja stao je glumac Šon Koneri, dok se autorka romana o Hariju Poteru Džoan K. Rouling opredjelila za ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Svijet 12.09.2014 | 22:53
Šta o nezavisnosti misle slavni Škoti

Koneri, koji se proslavio ulogom Džemsa Bonda, odavno se izjašnjava kao škotski nacionalista, a početkom godine podržao je nezavisnost i "suštinsku demokratsku ideju da je narod Škotske najbolji čuvar sopstvene budućnosti".

S druge strane, Roulingova je poručila da bi nezavisnost bila "istorijski velika greška" i donirala je milion funti kampanji za ostanak u uniji, prenio je AP.

Koneri i Rouling su među brojnim čuvenim Škotima koji su se javno izjasnili o nezavisnosti, mada stručnjaci smatraju da uticaj javnih ličnosti ipak neće biti presudan za ishod referenduma 18. septembra.

Među pristalicama samostalnosti Škotske su i glumac Džerald Batler, članovi grupe Franc Ferdinand i autor romana "Trejnspoting" Irvin Velš, koji je u šali rekao da je Unija "način da se Škoti spreče da vladaju svijetom".

Alen Kaming koji glumi Ilaju Golda u seriji "Dobra žena", doputovao je ove sedmice iz Njujorka kako bi podržao kampanju za nezavisnost. "Ovo je istorijski trenutak za sve nas. Sada imamo priliku da u ovoj zemlji preuzmemo sudbinu u sopstvene ruke", rekao je popularni glumac.

Neke druge slavne ličnosti smatraju, međutim, da je za Škotsku bolje da ostane u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Pjevačica Suzan Bojl najavila je da će glasati protiv otcjepljenja jer smatra da Škotska može da očuva "svoj slavni identitet i kao dio Britanije".

Bivši menadžer kluba Mančester Junajted, Ser Aleks Ferguson, rekao je da Škoti koji, poput njega, žive u Engleskoj "ne žive u stranoj zemlji": "Mi smo dio porodice Ujedinjenog Kraljevstva", kazao je Ferguson.

Sociolog Elis Kešmor smatra da stavovi poznatih ličnosti neće presudno uticati na ishod glasanja pošto su gradjani Škotske i bez toga preokupirani pitanjem nezavisnosti.

"To je kao takmičenje u jedenju pite: prvi zalogaji su ukusni, a potom vam pripadne muka od brojnih ličnosti koje govore o temi za koju sumnjamo da je uopšte razumiju", rekao je Kešmor.

Kampanja uoči referenduma bacila je svjetlo i na kulturni jaz između Škotske i ostatka Britanije, ocijenio je AP.

Ideja nove, energične nacije, koja će iskoračiti iz sijenke dominantne susjedne Engleske, privukla je umjetnike i veći dio kreativne zajednice u Škotskoj.

Više od 1.300 škotskih pisaca, muzičara i umjetnika potpisali su pismo u kojem su poručili da će nezavisnost pružiti kreativnu slobodu.

"Zaokružićemo 'da' zato što smo zamišljali bolju zemlju", navedeno je u pismu. "Sada želimo da je izgradimo."

U britanskim intelektualnim i umjetničkim krugovima, patriotizam dugo vremena nije bio u modi, ali mogućnost raspada zemlje probudila je uspavanu strast za Ujedinjenim Kraljevstvom, koje čine Engleska, Škotska, Vels i Sjeverna Irska.

U kampanji "Ostanimo zajedno" angažovale su se brojne zvijezde, poput Mika Džegera, Pola Makartnija, Sajmona Kauela, Džudi Denč, Helene Bonam Karter i Patrika Stjuarta, koji su potpisali otvoreno pismo u kojem navode da je "ono što nas povezuje mnogo veće od onog što nas dijeli".

Njihov stav podržao je i Dejvid Bouvi, Englez koji živi u Njujorku, uputivši na jednoj dodjeli nagrada poruku Škotskoj da ostane u uniji.

Ima i onih koji se nisu javno izjasnili oko nezavisnosti: teniser Endi Marej, pisac Ian Rankin i glumac Džejms Mekavoj nisu željeli da kažu koju će stranu podržati.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Xavier

12.09.2014 23:34

Pa kad su Nas pocjepali i to sa natopljenom zemljom krvi, sad doslo vrjeme da se izmedju sebe cjepaju!!! Tako i treba Jos samo hoce i francusi njemci ameri i spanci poceti da se cjepaju!!! Ali pocela je mečka da igra!!! Samo naprjed zivjela demokratija para na paru uš na fukaru

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

14.09.2014 11:51

Skoro sve javne ličnosti igraju na dvije karte jer trebaju zadržati "tržište" odakle uzimaju novac. Svaka čast Koneriju, izgleda da je jedan od rijetkih koji je dobro znao istoriju

ODGOVORITE