Rudari iz Raspotočja traže nova radna mjesta

Sati neizvjesnosti pod zemljom, ostavili su, kažu, teške psihičke posljedice.

Rudari koji su ozlijeđeni u nesreći u jami Raspotočje od Uprave zeničkog rudnika traže osiguranje novih radnih mjesta, budući da, kako su naveli, u jamu više neće silaziti.

Bosna i Hercegovina 11.09.2014 | 21:28
Rudari iz Raspotočja traže nova radna mjesta

Sati neizvjesnosti pod zemljom, ostavili su, kažu, teške psihičke posljedice. Sedmicu nakon nesreće koju su preživjeli, žele ukazati na neadekvatne uvjete rada u rudniku.

Muris, Abedin i Edmir - sedmicu nakon nesreće, daleko od crnih rudarskih hodnika pokušavaju pronaći mir... Glavobolje, nemiri, nesanica - prate ih otkako su ugledali svjetlo.

"Ja više u jamu aBd neću. Neću ni ja, a neće ni moje kolege. Znači - strah, strah, strah! I kraj", govori povrijeđeni Muris Tutnjić.

Iz jame u Raspotočju, na dubini od 800 metara, vadili su najkvalitetniji ugalj... I tako zarađivali platu od 350, ili 500 eura - ukoliko bi ispunili zadanu normu.

Umjesto 40-ak strojeva, imali su deset. Nedostatak su popunjavali ljudi, pa je nerijetko, kažu, u toku radnog vremena, jedan radio za dvojicu.

"Imali smo nekih deset strojeva u koji si ti morao - uradi ovdje, pa prebaci tamo da taj isti stroj da bi nešto uradio. Pa ponovo taj stroj vrati nazad. Na koji način? Rastavljaj, prenosi, sastavljaj, uradi, pa ponovo taj stroj vrati na mjesto gdje je najpotrebniji", objašnjava Edmir Čamdžić.

"Obične čizme nekad nisam mogao dignit. Po godinu dana. A imao sam pravo svakih šest mjeseci. Jednostavno kaže - nema čizama. Morao sam onda otići na pijacu i kupiti sebi čizme. Jedno odijelo, jedne rukavice koje koštaju dvije marke", kaže Abedin Mujezinović.

U istom dijelu jame se 1982. godine dogodila nesreća u kojoj je 39 rudara poginulo. Tada je odlučeno da se na manjim dubinama otvore nova otkopna polja. Rat je zaustavio proces.

Oprema je uništena, ulaganja poslije gotovo da i nije bilo, pa su rudari bili primorani vaditi ugalj iz najopasnijeg dijela jame.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Ja

12.09.2014 05:55

Hapsiti rukovodstvo i traziti odgovornog. A sa njima i sindikat koji je tu za "zastitu" Radnika! Na zapadu ova jama ne bi ni postojala! Mozda u Kini!

ODGOVORITE