Na snazi redovna odbrana od poplava

Na području opštine Kozarska Dubica od jutros su na snazi redovne mjere zaštite od poplava, nakon što je vodostaj rijeke Une u toj opštini dostigao visinu od 380 centimetara.

Republika Srpska 04.09.2014 | 10:15
Na snazi redovna odbrana od poplava

 

Odluku o proglašenju redovnih mjera zaštite od poplava donio je jutros Štab za vanredne situacije opštine Kozarska Dubica, na osnovu glavnog operativnog plana.

"Vodostaj Une je u blagom porastu, bujični potoci i rječice nisu izlili, a prohodne su sve komunikacije i nema poplavljenih objekata", izjavio je jutros šef Odsjeka Civilne zaštite opštine Kozarska Dubica Đuro Trubarac.

On je naglasio da su nadležne službe u pripravnosti i spremne da adekvatno reaguju ako bude potrebno.

Tokom poslednja 24 časa na području opštine Kozarska Dubica palo je 18,5 litara kiše po metru kvadratnom.

Nivo rijeka Une i Sane u Novom Gradu od jutros stagnira, rečeno je u lokalnom Centru za obavještavanje.

Vodostaj Une jutros u 7.00 časova iznosio je 407 centimetara, 13 manje nego juče, a vodostaj Sane 440 centimetara, što je za 10 manje nego juče.

Nivo rijeka u Novom Gradu opadao je juče od 17.00 časova do jutros, a sada stagnirna.

Sana se izlila na polja pored korita uzvodno od Novog Grada, a Una nizvodno.

U dolini Japre i danas su za saobraćaj zatvoreni putevi Blagaj - Radomirovac i Blagaj - Vitasovci, a danas se održava i nastava u Osnovnoj školi "Branko Ćopić" u Donjim Agićima, koje juče nije bilo zbog izlivanja Japre.

Rijeka Japra poplavila je obradiva polja, a kuće nisu bile ugrožene.

Tokom noći na području novogradske opštine palo je 20 litara kiše po metru kvadratnom.

Od utorka uveče na snazi su redovne mjere zaštite od poplava na području Novog Grada.

Vodostaj rijeke Sane nakon višesatne stagnacije od sinoć je u padu i jutros iznosi 413 centimetara, što je za sedam centimetara ispod kritične tačke.

"Istovremeno je na širem slivnom području rijeke Sane počela da pada kiša slabijeg intenziteta koja će u toku dana uticati na nivo vodostaja i vjerovatno proizvesti njegov blagi porast", saopšteno je danas iz Odsjeka civilne zaštite grada Prijedora.

Na području Prijedora svi putni pravci su prohodni, poplavljenih objekata nema, a zaplavljenih je desetak i moguć im je prilaz.

Štab za vanredne situacije grada Prijedor preksinoć je radi preventive proglasio prvi stepen pripravnosti zaštite od poplava.

Komentari / 0

Ostavite komentar