Proces traženja Srba vratiti Srpskoj

Predstavnici organizacija porodica nestalih lica Republike Srpske postavili su ispred institucija koje su nadležne za proces traženja nestalih lica u BiH panoe sa zahtjevima da se proces traženja nestalih Srba vrati Srpskoj i na taj način bude ubrzan.

Republika Srpska 29.08.2014 | 19:30
Proces traženja Srba vratiti Srpskoj

Panoi su postavljeni ispred Tužilaštva BiH, zgrade Savjeta ministara BiH, Instituta za nestala lica i Međunarodne komisije za nestala lica /ICMP/.

Ispred zgrade Savjeta ministara BiH dogodio se manji incident, jer je obezbjeđenje pokušalo spriječiti postavljanje panoa, uz obrazloženje da ta aktivnost nije najavljena. Tom prilikom, legitimisan je zamjenik predsjednika Republičke organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Veljko Lazić, a sve se mirno riješilo dolaskom šefa obezbjeđenja koji je garantovao da pano neće biti uklonjen do 17.00 časova.

Lazić je rekao novinarima da se postavljanjem panoa želi iskazati nezadovoljstvo radom pojedinih institucija koje se bave ovim pitanjem i tako obilježiti 30. avgust - Međunarodni dan nestalih.

On je podsjetio da se po završetku rata u Republici Srpskoj tragalo za 5.448 lica, od kojih je 3.770 pronađeno i identifikovano, te da se još traga za 1.678 nestalih.

"Formiranjem Instituta za nestala lica od 1. januara 2008. godine do danas pronađeno je samo 225 tijela nestalih Srba. Nezadovoljni smo što Tužilaštvo BiH koje je preuzelo kompletnu organizaciju traženja nestalih, nije ništa uradilo", naglasio je Lazić.

Zbog toga, dodao je on, porodice nestalih od Tužilaštva BiH  zahtijevaju da se proces traženja nestalih vrati Srpskoj, navodeći da je dokazano da je u toku rada komisije Republike Srpske pronađeno 3.770
nestalih.

Predsjednik Republičkog odbora za traženje zarobljenih boraca i nestalih civila Republike Srpske Marko Grabovac ističe da Tužilaštvo BiH i Institut za nestala lica opstruišu rad na pronalaženju žrtava srpske
nacionalnosti.

"Najgore je što Tužilaštvo ne pokreće identifikaciju posmrtnih ostataka 625 ekshumiranih žrtava koji se godinama nalaze u tri spomen-kosturnice u Srpskoj. Taj posao može da uradi i naša komisija, a nemamo ništa protiv da tom procesu prisustvuju svi koji se bave traženjem nestalih na nivou BiH", kaže Grabovac.

On je najavio da će sačiniti novi izvještaj kojim će nadležne institucije u Srpskoj upoznati o situaciji po pitanju nestalih, kako bi dobili veću podršku u svom radu.

Član Predsjedništva Opštinske organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila Istočno Sarajevo Mirjana Cabo rekla je da porodice traže istinu i pravdu.

"U ime porodica, a i u svoje ime, mogu da kažem da apsolutno ne vjerujem ni u jednu ekshumaciju na prostoru Sarajeva jer ne znam od koga te informacije dolaze, da li su provjerene i da li su utemeljene. Naša organizacija raspolaže informacijama da su masovne i pojedinačne grobnice iz dijela Sarajeva izmještene na različite lokalitete", navela je Cabo.

Ona smatra da se porodicama koje traže nestale "baca prašina u oči", te da institucije koje su za vrijeme rata pravile uviđaj po pitanju nestalih Srba u Sarajevu, treba da kažu gdje su tijela.

"Te institucije ćute, rade samovoljno i na osnovu programa Međunarodne komisije za nestala lica, koja je prevarila srpske porodice kada je formirala Zakon o nestalim licima u kojem nam je obećano da će
jedinstvene institucije dati veći doprinos u procesu nalaska nestalih i da će se to ubrzati. Međutim, sve se usporilo, a pristup žrtvama je jednostran. Tijela srpskih žrtava nema, a nema ni okrivljenih za ratne
zločine nad Srbima", rekla je Cabo.

Od Savjeta ministara BiH porodice nestalih zahtijevaju da razmotri izvještaj o radu Instituta za nestala lica i da donese odgovarajuće mjere, uključujući i disciplinske za odgovorne za zastoj u procesu traženja nestalih. Zahtijevaju i hitno rješavanje pitanja osnivačke uloge ICMP u Institutu za nestala lica.

Treći zahtjev porodica upućen Savjetu ministara BiH odnosi se na obezbjeđivanje potrebnih uslova kako bi se ubrzao proces traženja nestalih, uključujući izmjene Zakona o nestalom licima. U suprotnom, traže da se pokrene proces vraćanja nadležnosti na entitete, što se pokazalo uspješnijim.

U poruci upućenoj Institutu za nestala lica BiH porodice nestalih ističu da je Institut zanemario preuzetu odgovornost, navodeći činjenicu da je usporio proces traženja nestalih, što je konstatovala i Evropska
komisija u svom izvještaju o napretku u BiH u 2010. godini, u kojem je navela da je zabrinjavajuće mali broj ekshumiranih i identifikovanih srpskih žrtava.

Na panou postavljenom ispred ICMP-a navodi se da je sa žaljenjem konstatovano da je ICMP, početkom rada Instituta za nestala lica BiH 2008. godine, potpuno promijenio pristup i da je promovisao i podržavao projektovanu ekshumaciju i identifikaciju nestalih u BiH, na štetu nestalih iz Republike Srpske.

Zaposlene u ovoj instituciji porodice nestalih Srba su podsjetile da je to konstatovala i Evropska komisija u izvještaju o napretku u BiH u 2010. godini.

Porodice traže da ICMP dozvoli da proces traženja nestalih u BiH vode domaće institucije.


Komentari / 0

Ostavite komentar