Odgovore za RAOP tražiti u sudu

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović izrazila je žaljenje zbog svega što se dešava u vezi sa preduzećem "Energoinvest-Rasklopna oprema" /RAOP/, ističući da su adresa za mnoga od tih pitanja pravosudne institucije, a ne izvršna vlast i Vlada Republike Srpske.

Republika Srpska 29.08.2014 | 19:14
Odgovore za RAOP tražiti u sudu

Cvijanovićeva je podsjetila da je problem RAOP-a "stara priča", te da postoji jedan broj bivših radnika koji imaju određena potraživanja i uspjeli su da ih naplate, ali i izvjestan broj ljudi koji to nisu uspjeli, kao i radnika koji nisu uopšte prijavili svoja potraživanja, a Vlada im je omogućila da dobiju određeni iznos novca.

"Mi smo prije nekoliko mjeseci donijeli odluku i izdvojili 410.000 KM upravo za ove radnike koji nisu, iz različitih razloga, ponekad i vrlo sentimentalnih, tužili svoje bivše preduzeće i nisu imali prijavljenih potraživanja", rekla je Cvijanovićeva novinarima.

Premijer Srpske očekuje da će ova situacija biti razriješena, jer je Vlada reagovala uplatom ovih sredstava.

Odgovarajući na pitanja o štrajku radnika RAOP-a, ona je istakla da su mnoga pitanja koja se adresiraju na Vladu, u stvari pitanja za sud koji je relevantna institucija koja treba da ponudi odgovaraujuće odgovore, zato što je taj postupak vodio sud, a ne Vlada Republike Srpske.

"Čula sam da radnici govore da su potraživanja nekima izmirena u potpunosti, a da su neki drugi djelimično ili apsolutno ostali neizmireni. To nisu stvari na koje smo mi kao Vlada mogli da utičemo, u
pitanju je sudski postupak i tamo treba da se traže odgovori", navela je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da se postepeno upošljavanje u okviru svega onoga što je nekada predstavljalo imovinu nekadašnjeg RAOP-a dešava u novim okvirima i uz poslovanje novog strateškog partnera koji je postao vlasnik te imovine.

"Imamo uvjeravanja s njegove strane da će postepeno doći do upošljavanja radnika, pri čemu prioritet imaju svi bivši radnici ako imaju mogućnost da budu u radnom odnosu, a da će se to preduzeće isto tako otvoriti i za neke druge radnike i druge profile", rekla je Cvijanovićeva.

Tridesetak bivših radnika preduzeća "Energoinvest - Rasklopna oprema" /RAOP/ protestovalo je jutros ispred Okružnog suda u Istočnom Sarajevu, tražeći da im budu isplaćena dugovanja po osnovu presuda koje je donio ovaj sud.

Bivši radnici RAOP-a traže od Vlade Republike Srpske u roku od 20 dana isplatu potraživanja po sudskim presudama i uplatu doprinosa na osnovu ostvarenog radnog staža.

Cvijanovićeva je danas sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom bila u radnoj posjeti Prijedoru gdje su sa gradonačelnikom Markom Pavićem razgovarali o aktulenim problemima ove lokalne zajednice.


Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Marko

29.08.2014 16:32

Je li ovaj pacijent još na slobodi?

ODGOVORITE
Name

advokat

29.08.2014 17:25

Zaposli ljude u Elektroprenos iz sentimentalnih razloga i riješen problem.

ODGOVORITE
Name

Rubin

29.08.2014 18:33

Jašta, pa na sudu razvuci pet-šest godina, a oni, koji su doveli dotle se zaklonili. Još imaju obraza predlagati da se ide na sud, njihov sud.

ODGOVORITE
Name

pero

29.08.2014 21:47

ovcice, sto ne rece prije par godina ¨?

ODGOVORITE
Name

istocno sarajevo

29.08.2014 22:30

Da se ova kandiduje za najruznijeg politicara sigurno bi pobijedila....

ODGOVORITE
Name

srpsko sarajevo

29.08.2014 22:36

Večeras neka načelnica Trifković neke službe u opštini Istočno Novo Sarajevo reče kako su prema radnicima RAOP-a ispunjene sve obaveze. Ona misli da su to neki lopovi i prevaranti koji traže što nije njihovo. Što je najgore -rođena i živi u Lukavici, pored tih ljudi. Zna ona da je žestoka laž sve što je rekla , al joj je neko napisao i naredio da to kaže... Da li KošMarac ili neko viši zna ona....

ODGOVORITE