Preskupa zimnica

Domaćice koje odluče da pripreme zimnicu moraće da izdvoje pozamašnu sumu novca jer su na pijacama u RS cijene voća i povrća veće nego ikada.

Republika Srpska 27.08.2014 | 15:59
Preskupa zimnica

Na banjalučkoj tržnici kažu da je za kilogram paradajza ove godine potrebno izdvojiti od jedne do 2,5 KM, dok krastavci koštaju od 0,80 do 1,3 marke."Ove godine u odnosu na prošlu poskupio je i kupus jer je za kilogram potrebno izdvojiti od 0,8 do 1,3 KM", kazali su na tržnici i dodali da crveni luk košta od 0,8 do 1,2 KM, prenosi Glas Srpske.Banjalučanka Mirjana Savić kaže da za sada samo razgleda cijene povrća i voća za zimnicu.

"Već sada razmišljam čime ću da punim tegle za zimu, ali uprkos cijenama neću odustati", kazala je Savićeva.Slična situacija je i u drugim opštinama RS, gdje kažu da će tokom zime mnogo manje ljudi uživati u ukusima domaće turšije, kiselog kupusa, pečene paprike, soka od paradajza ili džemova. Domaćice u Prijedoru kažu da je za zimnicu potrebno pravo malo bogatstvo, pogotovo za velike porodice."Cijene povrća su više nego prošle godine jer se paprika za ajvar ne može naći ispod dvije KM. Kilogram patlidžana košta 0,80 KM, a lani je cijena bila 0,50 KM", kazali su na pijaci u Prijedoru i dodali da je ponuda za sada slaba zbog poplava koje su prepolovile rod u baštama u Potkozarju. Kada su u pitanju džemovi i marmelade, sezona njihove pripreme je u punom jeku."Breskve koštaju 2,5 KM, kajsije od dvije do tri  KM, dok pakovanje od pola kilograma kupina košta 1,5 KM, malina 2,5 KM, krušaka dvije KM",  kazali su u Prijedoru.

Na zelenoj pijaci u Gradišci prodavci kažu da se cijene ove godine nisu puno mijenjale u odnosu na prošlu."Kilogram sitnih krastavaca i paradajza košta dvije marke, a za kilogram paprike potrebno je 1,50 KM, dok se kupus prodaje za 0,80 KM, a mrkva i patlidžan za 1,50 KM", kazali su na pijaci. Domaćice u ovoj opštini ističu da će čekati da još malo padnu cijene i da će se odlučiti za pravljenje zimnice jer, kako kažu, gotova je preskupa.

"Najviše je poskupio paradajz, koji se prodaje po cijeni od 1,80 do 2,50 maraka za kilogram, što je za marku više nego lani. Poskupio je i krastavac, koji je sada oko jedne marke, dok su i cijene paprike više od prošlogodišnjih za 0,50 KM", kazali su na pijaci u Bratuncu.Mnoge domaćice tvrde da je isplativije kupiti gotovu zimnicu, ali se kvalitet ipak ne može porediti."Povrće je ove godine skuplje od 0,50 do jedne marke. Zbog poplave i kiša koje su uništile većinu poljoprivrednih kultura i zbog poskupljenja domaćice odustaju od pripremanja zimnice", rekla je Milica Mitrović iz Bratunca.

Većina domaćinstava u srbačkoj opštini prilikom pripreme zimnice koristiće povrće koje su sami uzgajili."Ranije sam trošila oko 150 maraka na pripremu zimnice i imala sam svega, od miješane salate do ajvara. U posljednje vrijeme sam se okrenula proizvodnji, ali zbog lošeg vremena ove godine slabo je rodio paradajz i crvena paprika pa sam imala dosta problema, naročito u pripremanju ajvara", rekla je Smilja Janković iz Srpca.

Komentari / 0

Ostavite komentar