Vozila institucija BiH u Al Šidijevom centru

Službeni automobili institucija BiH uskoro bi trebalo da presele na novi parking u Sarajevu, u vlasništvu saudijskog biznismena Sulejmana al Šidija, u njegov tržni centar koji je otvoren 20. marta ove godine.

Bosna i Hercegovina 23.08.2014 | 14:33
Vozila institucija BiH u Al Šidijevom centru

Kada novi ugovor o zakupu parking prostora za 250 službenih vozila institucija postane validan, posao će izgubiti Javno preduzeće "Rad" Sarajevo, koje je prethodnih godina zarađivalo na iznajmljivanju svog otvorenog parkinga na Vrbanji za vozni park bh. institucija.

U Službi za zajedničke poslove institucija BiH kažu da je Al Šidijev tržni centar "Sarajevo city center" na Marindvoru zakonito izabran kao najpovoljniji ponuđač. Tvrde i  da na odluku o izboru nikako nije uticala činjenica da je ovaj saudijski biznismen u dobrim odnosima sa Bakirom Izetbegovićem, aktuelnim predsjedavajućim Predsjedništva BiH i zamjenikom lidera SDA.

"Al Šidi je izabran zato što je u ponovljenom javnom pozivu poslao najbolju ponudu koja je tri i po marke za vozilo po danu, dok je Komunalno preduzeće 'Rad' ponudilo cijenu od pet maraka dnevno po službenom vozilu", kazao je Siniša Perković, direktor Službe za zajedničke poslove institucija BiH.

Komisija je 31. jula, nakon ponovljenog javnog poziva, Al Šidijev tržni centar izabrala kao najbolji, a 20. avgusta je potpisan i jedan primjerak ugovora o iznajmljivanju njihove garaže za 250 službenih vozila institucija BiH.

"Sad čekamo njihovu bankovnu garanciju na iznos od 10.000 KM i kad je dobijemo, potpisujemo i ostale primjerke ugovora koji će tad postati validan", objasnio je Perković, dodavši da je ugovor sa Al Šidijem mnogo povoljniji od sadašnjeg sa JP "Rad", kojem je lani za zakup njihovog otvorenog parkinga na Vrbanji, u blizini zgrade institucija BiH, isplaćeno oko 103.000 maraka.

Perković je napomenuo da je "Rad" dosad bio u monopolskom položaju, jer je jedini imao parking u naselju Marindvor, u kojem se nalaze zgrade parlamenta BiH i gdje je sjedište većine ministarstava u Vijeću ministara.

Podsjetio je da je ovo sarajevsko javno preduzeće dobilo konkurenciju izgradnjom tržnih centara "Alta" i "Sarajevo city center", koji raspolažu podzemnim garažama.

Izbor novog zakupodavca za parking započet je 12. juna ove godine raspisivanjem prvog javnog poziva, koji je poništen jer se prijavio nedovoljan broj ponuđača: KJKP "Rad" i Centar "Skenderija". Firma "Rad" i tada je nudila cijenu od pet maraka po vozilu dnevno, a "Skenderija" 2,31 marku.  

Služba za zajedničke poslove javni poziv ponovila je 4. jula, a poziv za dostavljanje ponuda poslala je "Radu, Al Šidiju, "Skenderiji", "Alta šoping centru" i kompaniji ASLAB. Do 11. jula, kada je poziv zatvoren, ponude su dostavili samo "Rad" (pet KM), "Skenderija" (sada tri marke dnevno po vozilu) i Al Šidi sa 3,5 maraka.

Najniža ponuđena cijena Centru "Skenderija" nije pomogla da dobije posao. Uložili su i prigovor 13. jula, dva dana nakon roka za dostavu ponuda.

U Službi za zajedničke poslove  tvrde da "Skenderija" nije kvalifikovana, jer je njen parking od zgrade parlamenta BiH udaljen više od pozivom propisanih maksimalno 300 metara.

"Oni su udaljeni 800 metara, a nemaju ni izmirene dugove za poreze i doprinose. 'Skenderija'  jeste 13. jula poslala uvjerenje da su izmirili obavaze, ali zakon ne dopušta da se tražena dokumentacija dostavlja nakon roka zatvaranja javnog poziva, što je 11. jul", rekao je Siniša Perković, direktor Službe za zajedničke poslove institucija, ističući da u ovom poslu nije bilo nikakve politike.

Komisija je prigovor Centra "Skenderija" odbila 20. avgusta, isti dan kada je i sa Al Šidijevim "Sarajevo city centrom" potpisan  jedan primjerak ugovora o zakupu parkinga za službena vozila bh. institucija.

Medijske navode o njegovim prijateljskim i poslovnim odnosima sa saudijskim investitorom Sulejmanom al Šidijem predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović ranije je demantovao.

Ipak, kada je govorio o štetnim posljedicama nasilnih demonstracija građana od 7. februara ove godine, Izetbegović je javno izrazio bojazan da zbog ispoljenog nasilja i vandalizma "sada na Marindvoru neće biti sigurno otvoren šoping centar, što je planirano za 1. mart". Al Šidijev tržni centar, u kojem će sada biti smješten dio voznog parka državnih institucija, ipak je svečano otvoren 20. marta.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

domacin

23.08.2014 14:46

Lopovluk, kao i svaka odluka koju ova vlast donese. Pamet u glavu u oktobru ili ćemo svi otići u tri lijepe ako se javašluk nastavi, nadam se da su poplave bile dovoljan znak za uzbunu...

ODGOVORITE