EU: Rusi narušili granicu Ukrajine

Visoka predstavnica za evropsku bezbednost i saradnju Ketrin Ešton smatra da je slanje ruske pomoći u Ukrajinu bez pratnje narušavanje ukrajinske granice.

 

Svijet 22.08.2014 | 17:36
EU: Rusi narušili granicu Ukrajine

Eštonova je istakla da je sporno to što nije postojalo odobrenje Kijeva, niti pratnja međunarodnih posmatrača.

“Ovo je jasno narušavanje ukrajinske granice. Takođe je u suprotnosti sa ranijim sporazumima između Ukrajine, Rusije i Međunarodnog komiteta crvenog krsta“, poručio je Sebastijan Brabant, portparol Eštonove.

“Pozivamo Rusiju da povuče ovu odluku“, naglasio je Brabant.

Ukrajinske vlasti saopštile su da je Rusija, odlukom da pošalje konvoj preko granice, izvršila "direktnu invaziju" na njenu teritoriju, dok je Moskva upozorila protiv bilo kakvog pokušaja da se konvoj omete, jer je, kako kaže, reč o čisto humanitarnoj operaciji, preneo je Rojters.

Evropska unija pohvalila je uzdržanost Kijeva i spremnost na razgovore kako bi se izbeglo dalje širenje krize, saopštili su iz EU, dodajući da ruska humanitarna pomoć treba da bude prosleđena uz puno poštovanje međunarodnog zakona i sporazuma s Ukrajinom.

"To naročito podrazumeva slanje svih neophodnih detalja koji se tiču pomoći i bezbednosnih garancija za članove MKCK i vozila, tokom cele operacije, jer MKCK ne prihvata oružanu pratnju", dodao je Brabant.

Ipak, dogovor o prelasku konvoja ruske pomoći postigli su šefovi kabineta predsednika Rusije i Ukrajine.

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Srbin

22.08.2014 17:48

Derite braćo Rusi

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

23.08.2014 02:00

Ova ljepotica bi odobrila prolaz humanitarne pomoći kada tamo nebi bilo Rusa. Baš brzo reaguju. Čudi me da je Kijev uzdržan baš me zanima što . . .

ODGOVORITE
Name

re vrs rvi

23.08.2014 09:51

Kako zasto,zato sto drugi "brinu" o Ukrajini,drugi govore, zahtevaju i odlucuju a Ukrajincima se rusi drzava,gradovi,infrastruktura,fabrike,stanovi,kuce,buducnost,natalitet i sta sve ne. Bogoljub

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

23.08.2014 11:03

re za Bogoljub - moj komentar je bio ironičan.

ODGOVORITE
Name

re VRS RVI

24.08.2014 11:07

Ma znam bre,ko bi rec "lepotica" napisao u ovom slucaju. Bogoljub

ODGOVORITE