Novi Grad doživljava gubitke zbog granice

Načelnik opštine Novi Grad Snježana Rajilić izjavila je da privreda ove opštine trpi ogromnu štetu zbog zatvaranja graničnog prelaza sa Hrvatskom za robni promet.

Bosna i Hercegovina 22.08.2014 | 12:21
Novi Grad doživljava gubitke zbog granice

"Imali smo mogućnost uvoza drvnih sortimenata bez pregleda fitosanitarnog inspektora i izvoza, pre svega, peska i drugih kamenih agregata, a sad prevoznici moraju da prelaze više od 280 kilometara do prelaza u Gradišci" rekla je Rajilićeva.

Ona je navela da je opština Novi Grad na sve relevantne adrese uputila dopise sa podacima o opravdanosti i potrebi otvaranja prelaza za robni promet.

"Prema informacijama kojima raspolažemo, Hvatska još nije formirala svoj deo tima međudržavne komisije", rekla je Rajilićeva.

Ona je istakla da je zatvaranje prelaza uticalo na pad industrijske proizvodnje, budući da su drvoprerađivači oko 50 odsto drvnih sortimenata uvozili iz Hrvatske, a to im više nije isplativo nakon povećanja troškova prevoza i zbog čekanja na Graničnom prelazu Gradiška.

Granični prelaz u Novom Gradu za robni promet zatvoren je od 1. juna prošle godine, nakon ulaska Hrvatske u Evropsku uniju.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

vojkan novi

22.08.2014 15:39

Licemjerstvo Snjezane i njenih patuljaka u toj komisiji.

ODGOVORITE