Porodice nestalih Srba tužile BiH

Porodice nestalih boraca i civila Republike Srpske, njih 88, podnijele su Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu tužbu protiv BiH jer ni do danas nadležni nisu uspjeli da pronađu njihove najmilije.

Bosna i Hercegovina 20.08.2014 | 14:25
Porodice nestalih Srba tužile BiH

Tužba je, poslije više najava, podnesena 11. avgusta u pokušaju da međunarodni sud prinudi vlasti BiH da konačno otkriju sudbinu nestalih srpskih boraca i civila.

Porodice su iscrpile sve pravne lijekove pred nadležnim tijelima u BiH u nastojanju da pronađu svoje članove i utvrde ko je odgovoran za njihov nestanak.

Riječ je o prvoj u nizu tužbi koje će po tom osnovu biti podnesene sudu u Strazburu. U pripremi je niz dodatnih tužbi kako bi konačno bila utvrđena istina o stradanju nestalih boraca i civila.

Sve aktivnosti u vezi sa podnošenjem tužbi vodi Republička organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila RS, a na inicijativu predsjednika Narodne skupštine RS Igora Radojičića.

“Radojičić je duže od godinu uključen u te aktivnosti. Njegova podrška bila je od presudne važnosti da konačno krenemo u taj proces kako bi sud u Strazburu prinudio vlasti BiH da urade ono što odbijaju već godinama - da utvrde gdje su naši najmiliji i ko je odgovoran za njihov nestanak”, kaže jedan od podnosilaca tužbe.

Prema jednoj od tužbi, radi se o obrascu ponašanja koji su vlasti BiH primjenjivale u takvim slučajevima. U tom slučaju Ustavni sud BiH je još 2005. naložio vlastima BiH da utvrde sudbinu tog lica, ali one nisu uradile ništa. Zato je sud donio rješenje o neizvršenju svoje odluke koje je proslijedio na postupanje Tužilaštvu BiH. Sudbina tog lica ni do danas nije poznata.

Zastupnik porodica koje su podnijele tužbu, advokat Slavica Graorac kaže da su s podnošenjem tužbe čekali, možda i predugo, u nadi da će državne institucije nešto učiniti.

“Uzalud se javno govorilo o tome koliko dugo te porodice čekaju samo da saznaju gdje su posmrtni ostaci njihovih članova. Jedini preostali izlaz bilo je podnošenje tužbe. Nadam se da će sud u Strazburu, zbog obimnosti, velikog broja predmeta i naročite hitnosti koju smo obrazložili, uzeti te predstavke u rad preko reda i da će donijeti jednu odluku u svim predstavkama”, kaže Graorčeva.

Dodala je da potpuno saosjeća sa porodicama jer se radi o teškom bolu i nečemu što ne može da se objasni, u šta su se ona i njena porodica uvjerili tragajući deset godina za posmrtnim ostacima njenog oca.

“Na kraju smo uspjeli da putem DNK analize pronađemo posmrtne ostatke mog oca i da obavimo sahranu. Satisfakciju i mir daje vam to kad znate gdje se nalaze posljednji ostaci vaših najbližih. I deset godina je predugo, a mogu da razumijem porodice koje tragaju za svojim nestalim i po dvadeset godina. Država je o tome morala da vodi računa”, rekla je Slavica Graorac.

Republika Srpska godinama je bila ocrnjivana i pod pritiskom zbog nepronalaženja posmrtnih ostataka komandanta Armije RBiH iz Žepe Avde Palića. Na kraju je utvrđeno da je on pronađen godinama ranije i da se njegovi posmrtni ostaci nalaze u Visokom. Za njegov nestanak osumnjičeno je nekoliko lica, dok nestale srpske žrtve nemaju takav tretman.

Komentari / 0

Ostavite komentar