Memfis Depaj - budućnost holandskog fudbala!

„Rekao bi nekada da hoće da igra kao desetka, iza napadača. Kada se ja ne bih složio, on bi mi odgovorio da će dati tri gola i svaki put kada bi to rekao bi postigao tri gola", rekao je omladinski trener PSV-a Mart van Duren.

Fudbal 19.08.2014 | 15:49
Memfis Depaj - budućnost holandskog fudbala!

Sada već bivši selektor Holandije Luj van Gal je na Svetsko prvenstvo u Brazilu poveo veliki broj igrača iz domaćeg prvenstva, a narandžasti su zauzeli treće mesto i naterali krv u obraze dežurnim kritičarima koji osporavaju kvalitet Eredivisije. Prošlog vikenda je startovala nova sezona elitne lige u zemlji Lala, a već se u prva dva kola videlo ko će je obeležiti, pošto je sjajni Memfis Depaj sa po dva gola vodio PSV do pobeda nad Viljemom II i Bredom.

Mladić iz sela Mudreht je prošle godine bio ključni igrač Filipsovaca sa 32 odigrane utakmice, 12 golova i sedam asistencija u ligi. Za reprezentaciju Holandije je odigrao 10 mečeva, na Mundijalu postigao dva gola - prvim protiv Australije je postao najmlađi holandski strelac na Svetskom prvenstvu – i bio jedan od tri fudbalera koji su konkurisali za najboljeg mladog igrača turnira. Ovog leta su se intenzivirale priče o interesovanju premijerligaških klubova i veruje se da je cena ovog 20-godišnjaka već sada postavljena na 20.000.000 evra.

U rubrici koju trenutno čitate smo više puta pisali o mladim fudbalerima koje su očevi uveli u svet fudbala i bili im velika podrška u građenju karijere, ali Memfis nije imao tu sreću. Brak njegovih roditelja – majke Holanđanke i oca Ganjanina – raspao se kada je on imao četiri godine. Ostao je da živi sa majkom i njenim novim agresivnim dečkom koji ih je posle dve godine napustio i ostavio bez novca. Otac uopšte nije pružao pažnju dečaku, niti ga je viđao, te ni ne čudi što je Depaj bio problematičan i besan u detinjstvu. Jedini pozitivni muški uzor je imao u dedi, velikom životnom osloncu i redovnom posetiocu unukovih utakmica. Ono što mu je uvek išlo je fudbal, a majka Kora je izjavila kako je sa šest meseci počeo da se igra sa loptom, da je potom postao „lud za njom“, a da je rekao da će biti fudbaler čim je počeo da priča.

Prvi trening je odradio u VV Mudrehtu, malom klubu iz rodnog mesta, a posle tri godine je prešao u Spartu iz obližnjeg Roterdama. Treneri na kraju nisu mogli da ga istrpe, ali je PSV video kakav je talenat u pitanju, te se Memfis sa 12 godina preselio u Ajndhoven, gde je živeo sa starateljskom porodicom. Tu nije bio kraj problemima, pošto dečak nije dobro reagovao na autoritete. Odbijao je savete i često ulazio u konflikt sa saigračima, kada god bi primetio da oni ne daju sve od sebe.
„Želim da pobedim svaki put kada igram. Ako izgubim, moj dan je propao“, objasnio je Depaj.

Upravo taj izraženi pobednički mentalitet ga je doveo tu gde jeste, ali kako sam priznaje to se verovatno ne bi dogodilo da nije bilo jednog čoveka – Justa Lendersa. Zabrinuta majka je angažovala životnog trenera poznate akademije za talente da pomogne Memfisu, prvi susret je bio napet, ali Just je uspeo da natera momka da ga sasluša. Kasnije ga je više puta vraćao na pravu stazu i oni su sada veliki prijatelji.

PSV je imao problem i sa njegovim hobijem – rep muzikom, ali su Filipsovci, netipično za njih, istrpeli Depajeve bubice, samo zato što je svima bilo jasno kakav je talenat u pitanju. Inače, Memfis nije odustao od druge ljubavi i izbacio je singl "Ja sam ovde, SNOVI". Trener omladinskog tima Mart van Duren je potvrdio da je bilo veoma teško raditi sa njim, ali da se na kraju sve isplatilo.
„Rekao bi nekada da hoće da igra kao desetka, iza napadača. Kada se ja ne bih složio, on bi mi odgovorio da će dati tri gola i svaki put kada bi to rekao bi postigao tri gola“, otkrio je Van Duren.

Ubrzo je počeo da trenira sa prvim timom. Trener PSV-a Fred Ruten je 2011. Memfisu Depaju pružio šansu da debituje u kup utakmici, a mladić mu je uzvratio na poverenje sa dva postignuta gola.
„Ako Memfis nije nešto, onda nije plašljiv. Ta reč ne postoji u njegovom rečniku. On je uvek bio 100 odsto siguran u svoj kvalitet“, rekao je Ruten.

Šansu da debituje u Eredivisiji dao mu je Filip Koku u istoj sezoni, ali kada je Dik Advokat seo na klupu holandskog giganta Depaj nije imao toliko šansi da pokaže umeće. U sezoni 2012/2013. odigrao je 20 utakmica u ligi, ali je samo dva puta bio starter. Te godine je i odlučio da mu na dresu piše Memfis, a ne Depaj, zbog pomenutog lošeg odnosa sa ocem.

Zato je prošli šampionat Eredivisije bio njegov. Filip Koku se vratio na mesto trenera i Memfis je u 32 odigrana meča 32 puta bio u prvih 11, a 12 puta je tresao mrežu rivala. Ove sezone se očekuje da postigne i više, jer je „lak na obaraču“ i često oprobava udarac. Poseduje veoma snažan šut, pa se ne libi da testira golmana sa distance. Tako je i postigao pomenuti gol protiv Australije, ali ponekad ume da preceni svoje mogućnosti i tako iznervira trenera, navijače i saigrače. Memfis koristi obe noge, ali mu je desna jača, a kako igra na poziciji levog krila često ulazi u sredinu i odatle pravi probleme protivničkoj odbrani. Zbog toga ga često porede sa Arjenom Robenom.

Mada, Filip Koku kaže kako ga Depaj podseća na Kristijana Ronalda, posebno zbog načina na koji izvodi slobodne udarce. Ono što prilično iznenađuje kod igrača koji korača tankom linijom između samouverenosti i prepotentnosti jeste njegova posvećenost defanzivnim zadacima i disciplina u obavljanju istih. Uz sjajnu tehniku, munjevitu brzinu, snagu i čvrstinu u duelu, nema sumnje da se radi o verovatno najvećem talentu holandskog fudbala, te ne čudi što se Totenhem i Van Galov Mančester Junajted pominju kao potencijalni sledeći poslodavci mladog krila.

Za to zadovoljstvo Englezi bi morali da izdvoje barem 20.000.000 evra. Ipak, čelnici PSV-a su rekli da se to neće dogoditi ovog leta i da će Memfisu biti ponuđen novi ugovor. Ono što ga posebno izdvaja je neverovatna želja i motivacija da uspe, zbog koje je i umesno da se poredi sa Kristijanom Ronaldom, a on je na grudima istetovirao svoj životni moto - „lovac na snove“ (dream chaser).

Dan posle 15. rođendana preminuo mu je voljeni deda, nešto mu je kliknulo u glavi i on je tada odredio svoj cilj.
„Taj čovek mi je dao mnogo snage i toliko je brinuo o meni. U tom trenutku sam pomislio da moram da ugrabim svoju šansu. Znam gde želim da idem, a to je na sam vrh“, otkrio je Depaj.

Komentari / 0

Ostavite komentar