Hrvatska "šminka" srpska prava?!

Posle čestih lomljenja dvojezičnih tabli u Vukovaru, Ustavni sud Hrvatske je prelomio – građani Hrvatske neće se na referendumu izjašnjavati o pravima manjina na službeni jezik. To, međutim, ne znači da će 35 odsto Srba u Vukovaru imati pravo na svoj jezik i pismo.

Region 19.08.2014 | 09:45
Hrvatska "šminka" srpska prava?!

Ustavni sud vezao je ruke policiji. Ako neko pokuša da skine table, policajci ne smeju da primene silu sve dok vlasti u Vukovaru, u roku od godinu dana, ne odluče u kojim će delovima grada srpska nacionalna manjina moći da ostvari svoje zakonsko pravo. I za to, kako se navodi u Odluci Ustavnog suda Hrvatske, postoji jedan uslov:

"... Da istovremeno uvažava potrebe većinskog hrvatskog naroda koje izviru iz još uvek živih posledica velikosrpske agresije početkom devedesetih godina 20. vijeka, te potrebu pravednog i pravilnog tretmana srpske nacionalne manjine na području Grada Vukovara."

Takvim rešenjem delimično su zadovoljni pokretači referendumskog pitanja. Štab za odbranu hrvatskog Vukovara radije bi da o službenoj upotrebi ćirilice odlučuju građani. Za to su i dobili podršku više od 600.000 ljudi.

Predstavnici Srba su nezadovoljni. Kažu, malo se štiti Ustav, malo ugađa desnici, a rezultat je "trulo rešenje".

"Ustavni sud je otvorio prostor za neprestano potenciranje okolnosti ili potenciranje situacije kakve smo imali u proteklih godinu dana. Iz tog razloga se bojimo, s jedne strane, blokade, a sa druge strane se bojimo getoizacije", kaže Milorad Pupovac iz Samostalne demokratske srpske stranke.

Ćirilica je izgovor da se Srbi proteraju – poznat je stav publiciste Igora Mandića. Ipak, za njega odluka Ustavnog suda je tek naznaka promene.

"Veoma je važno što je Ustavni sud odbio referendum u nečemu što zadire u osnovna ljudska prava, a onaj dodatak tom mišljenju je već probudio kontroverze jer neki misle da im to omogućava dalje divljanje po Vukovaru", smatra Mandić.

Ni pogled iz Beograda ne baca svetlo na rešenje vukovarske enigme. Odluka Ustavnog suda je, kažu poznavaoci prilika, "šminkanje mrtvaca".

"Mrtvac, to je demokratija i mi smo to znali i ranije. Postojala je neka nada da 2000. dođe do nekih promena, a ova odluka pokazuje da od toga nema ništa. Šminka je tu samo radi Evropske unije, radi hrvatske javnosti", smatra Čedomir Antić, predsednik Naprednog kluba.

A u javnosti se, tvrdi Antić, odmeravaju snage dve Hrvatske – desničarske i proevropske. Ta unutrašnja borba prelamala se i preko leđa tamošnjih Srba.

Iako su se vlade u Zagrebu zvanično zalagale, i zalažu, za povratak izbeglih, istraživanje Naprednog kluba pokazuje da je od 2001. gotovo 15.000 Srba napustilo Hrvatsku.

Ćirilica je samo jedno od prava na koje za sada – nemaju pravo.


Izvor: RTS

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Md

19.08.2014 12:43

Ustaska posla.

ODGOVORITE
Name

Munja

19.08.2014 18:20

Nije vam to Bosna da možete kako hoćete u Srbiju pa ćirilišite koliko hoćete.

ODGOVORITE