Najskuplje gljive stižu sa Kozare

Ko se razume u gljive, nikada se sa Kozare ne vrati praznih ruku.

Republika Srpska 18.08.2014 | 09:20
Najskuplje gljive stižu sa Kozare

Posebno je to slučaj ove godine, kada zbog mnogo kiše u šumu zalazi i onaj ko poznaje makar jednu vrstu pečuraka. Ipak, jedna posebna gljiva namamila je mnogobrojne gljivare na ovoj krajiškoj planinskoj lepotici. 

Gljivari i kažu da je Kozara prebogata tartufima, najskupljim gljivama na svetu. Zbog toga ne čudi što svakim danom mnogi kreću u potragu za najskupljim - belim tartufom. Kilogram košta od 6.000 do 10.000 maraka. Kilogram crnog tartufa je oko 600 maraka.

Strastveni prijedorski gljivar i ribolovac Roman Ostojić jedan je od onih koji su pronašli ove skupocene gljive u srcu Kozare.

- U društvu svoje keruše Lee, stalno krstarim Kozarom. Uživamo i tražimo tartufe. Leu sam obučio za potragu, pa ih sada uspešno pronalazi - kaže Roman.

On tvrdi da na Kozari ima letnjeg, ali i takozvanog jesenjeg tartufa.

- Verovatno da on pripada porodici „magnatum piko“, odnosno vrsti čuvenog belog tartufa. Italijani ovde dovode svoje obučene pse da kopaju po Kozari. Sasvim je lako zaključiti zbog čega - zbog skupocenih tartufa - priča Roman.

Svoju mešanku Leu, Roman je obučio uz pomoć paštete od tartufa. Otkrio je recept kako se to najlakše radi.

- Sir gorgonzola se pomeša sa malo belog luka i dobije se vrlo pikantan miris, sličan mirisu belog tartufa. Tom paštetom se namaže komadić hleba i zakopa u zemlju. Potrebno je zatim psa naučiti da to traži. Moja Lea je jako pametna, brzo je to savladala i sada uspešno pronalazi tartufe - priča ovaj strastveni gljivar.

Kada pronađu tartufe, Roman ih retko prodaje. Obožava da kuva, pa najčešće priprema specijalitete sa tartufima za svoje prijatelje.

ČAK 28 ZAŠTIĆENIH VRSTA

Prirodna bogatstva Kozare obuhvataju 900 biljnih vrsta, među njima oko 120 vrsta gljiva. Od toga čak 28 zaštićenih. Planinari su na Kozari pronalazili i do kilogram tartufa. Ipak, većinu pojedu divlje svinje.

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 0

Ostavite komentar