Jelača: Ovo srebro je samo početak!

Majka kaže da je u Sremskoj Mitrovici ludnica. Hvala Emiru na podršci – ističe za “Novosti” vecašampionka Evrope u bacanju koplja.

Ostali sportovi 16.08.2014 | 21:45
Jelača: Ovo srebro je samo početak!

Doputovala je u Cirih na dan kada je slavila 24. rođendan, sa željom da obori nacionalni rekord i plasira se u finale. Danas odlazi iz bajkovitog grada sa rezultatom iz najluđih snova i srebrnim suvenirom u džepu. Umesto svećica na torti, oduvala je rivalke šampionskog pedigrea. Bacila je koplje 64,21 metar, dalje nego ikad u životu. Na ceremoniji dodele medalja, drugi stepenik bio je ravan sedmom nebu.

Vicešampionka Evropa stigla je na „Lecigrund“ juče u pratnji svog izabranika srca Bojana. Kružila je oko nekoliko ulaza i delovala pospano i zbunjeno, kao da još nije svesna šta je čeka. Kao da je sve samo san. Protokol nije znala, jer joj je ovo prva medalja na seniorskim takmičenjima. „Novosti“ su je ispratile do podijuma.

- Šta treba da radim, gde da idem - uz osmeh je pitala Jelača. - Nisam spavala uopšte. Ne zbog lumpovanja, to čuvamo za kasnije. Popili smo jedno piće u hotelu i to je to. Čekamo da svi završe, pa ćemo lako proslaviti.

Ostalo je bilo da Tatjana podrži Amelu Terzić u finalu na 1.500 metara, a potom i jednog od najboljih drugova.

- Emir i ja smo veoma dobri prijatelji i van atletike. On me je podržavao i dok nije bilo medalje. Svi iz tima su mi velika podrška, ali on me uvek najviše savetuje - nestrpljivo je srpska rekorderka čekala rasplet u još dve discipline.

Telefon joj je zvonio, mama je pokušavala da je dobije.

- Kaže da je u Sremskoj Mitrovici ludnica i da novinari non-stop dolaze. Ona je možda i srećnija od mene, trese je euforija. Meni se još nisu slegle emocije.

Dok je pozirala sa momkom ispred objektiva, nameštala je frizuru koja joj je donela sreću na seniorskim takmičenjima.

- Ošišala sam se ovako posle SP u Moskvi. Samo mi je došlo tako jednog dana i otišla sam kod frizera. Duga kosa je teška za održavanje, ovako je mnogo lakše. Pleti, raspleti, suši je tri puta dnevno posle treninga... Nisam mogla više. Eto, čim sam je secnula, bacila sam preko 64 metra. Na SP u Moskvi je 65,05 bilo za bronzu. Mislim da sam sad na nivou da na svakom takmičenju mogu u borbu za medalju.

Dok se spremala da izađe na postolje, prisećala se kroz šta je sve morala da prođe do njega.

- Užasno je teško napraviti taj iskorak u seniorskoj konkurenciji - istakla je nekadašnja juniorska šampionka Evrope. - Treba mnogo vremena. Koplje je veoma specifična disciplina, oscilacije su velike. Od juniorskih dana mi se dešavalo da bacim 53 metra, a u sledećoj seriji 60.

Ali, u finalu u Cirihu su se sve kockice složile.

- Ni u jednoj seriji se nisam štedela. Nije bilo šanse da jedan bacim slabije. Išla sam na sve ili ništa. I došla sam do postolja - osmeh nije silazio sa lica velikog borca.

Tatjana je napunila 24 godine. Svetska rekorderka Barbara Špotakova, žena sa njene leve strane na postolju, ima deceniju više. Kroz šalu je Jelača rekla da ju je Čehinja dobila u finalu, ali da se ona bliži penziji. A, ako ne okači koplje o klin, Tanja poručuje da će joj vratiti milo za drago u finalu Olimpijskih igara i Riju. 

Odmor ili još takmičenja? Jelača ne zna šta joj donose sledeći dani.

- Prvo malo da proslavim. Nisam razmišljala još o slavlju, da ne bih malerisala, ali biće u krugu porodice. Čekam menadžera da mi sredi učešće na još nekim mitinzima do kraja sezone. Trebalo bi da konačno dobijem poziv za Dijamantsku ligu. Imala sam bolje rezultate od drugih učesnika ovog prestižnog takmičenja, ali su me izostavljali.

Komentari / 0

Ostavite komentar