Izetbegović priziva tursko uplitanje?

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je Srni da pružanje podrške predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića Redžepu Tajipu Erdoganu na predsjedničkim izborima u Turskoj predstavlja još jednu potvrdu aspiracija koje idu za tim da se ponovo prizovu tursko uplitanje i vladanje, što je neprihvatljivo.

Republika Srpska 11.08.2014 | 10:59
Izetbegović priziva tursko uplitanje?

Govoreći o Izetbegoviću, koji je na promociji knjige u Visokom o Erdoganu nazivao dosadašnjeg turskog premijera "našim vođom", Dodik je ocijenio da je ovo nesumnjivo još jedan dokaz poltronskog odnosa prema Erdoganu. 

"Za nas koji to redovno pratimo ne bi trebalo da predstavlja iznenađenje njegovo poltronsko nastojanje da ovdje prizove nekog snažnog muslimanskog vođu iz svijeta koji bi nesumnjivo uvijek bio na strani muslimana u BiH", naglasio je Dodik. 

On je ocijenio da je Izetbegovićeva izjava u kontinuitetu onih koje promovišu potrebu da muslimanski svijet ima svog lidera i da ima svoju centralu. 

"On to vidi, naravno, u Turskoj i u Erdoganu i u tom pogledu apsolutno nama koji živimo ovdje takvom izjavom o njegovom vođi poručuje: `Evo morate da sačekate još dok bude izabran, pa ćemo se obračunati sa vama`. Tako mi, bar, treba da razumijemo ako imalo politički razmišljamo i pronicljivo gledamo", rekao je Dodik. 

On je naveo da je ovo dio kontinuiteta Izetbegovićevih divljenja Erdoganu, kao i nedavna izjava o tome da će, kad dovoljno muslimani ojačaju, što nesumnjivo želi, SAD i NJemačka morati da rade onako kako oni to kažu. 

Dodik je naveo da to nije ništa novo, podsjetivši na knjigu Alije Izetbegovića "Islamska deklaracija", koju "tako lako neki stranci koji službuju u BiH odbacuju kao neozbiljnu". 

"On je želio da, govoreći o tome da muslimani nemaju državu i da oni pripadaju jednom širokom vjerskom pokretu, promoviše određene vrijednosti. Takva je i tvrdnja o NJemačkoj i SAD. Alija Izetbegović je pisao da kada su manjina, treba malo da sačekaju dok postanu većina, a kada to postanu, onda treba da organizuju državu po principima šerijata", istakao je Dodik. 

Dodik je ocijenio da to govori o nemogućnosti da BiH preživi. 

"Mi ne možemo da prihvatimo vrijednosti koje zastupa Erdogan i da vjerujemo u njegovu objektivnost kada on naivno, a očigledno zbog šire adrese, pokušava da sugeriše muslimanima u BiH da žive sa Srbima i Hrvatima, kojih se sjetio usput, a primarno želi jaku i dominantnu poziciju muslimana ovdje i želi BiH samo za njih", rekao je Dodik. 

Dodik je istakao da je riječ o jednoj već viđenoj situaciji i već viđenim odnosima i da u suštini nije ništa novo. 

"Ali, ovo je nesumnjivo još jedna potvrda aspiracija koje idu za tim da se ponovo prizovu tursko uplitanje i vladanje, odnosno vrijednosti koje su neprihvatljive za nas", zaključio je Dodik. 

Bakir Izetbegović podržao je turskog premijera Redžepa Tajipa Erdogana u predsjedničkoj kampanji. Na promociji knjige u Visokom "Redžep Tajip Erdogan - Rađanje lidera", Izetbegović se obratio putem video linka Erdoganu, koji je govorio na mitingu u centralnoj Turskoj. 

"Vratili ste ponos, dignitet islamskom narodu. Zato ovdje u Visokom svi stojimo pred tobom iz poštovanja prema prvorazrednom muslimanskom lideru. Zato visoko dignite zastave za našeg lidera, za našeg predsjednika Tajipa Erdogana. On nosi našu zastavu, on nosi naš ponos, on nosi zastavu koju je nosio pokojni Alija Izetbegović u krvavom ratu u BiH", rekao je Izetbegović, prenijele su agencije. 

Erdogan je zahvalio na Izetbegovićevim riječima, istakavši da i Turci vole BiH i braću Bošnjake, te mole za BiH, jedinstvenu zemlju Bošnjaka, Srba i Hrvata.

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Zoran

11.08.2014 09:16

A zar Mile nije u pravu kad ovo kaze ?

ODGOVORITE
Name

CCCC

11.08.2014 09:18

Haj cuti.... ne mozemo te slusati vise.

ODGOVORITE
Name

blbl

11.08.2014 09:20

Hajde Baja ohladi malo. Ti si svaki drugi dan u Srbiji i svi znamo sta to znaci i kakve dilove pravis u Beogradu. Vidis da te Bakir ignorise i da ga uopste ne interesujes. Ponasas se kao uvredjena mlada.

ODGOVORITE
Name

Edo , Slatina - Tuzla

11.08.2014 09:20

"Mala politička elita odlično profitira od svega toga", uz tvrdnju kako u BiH zapravo ima puno "Dodika" i to od Mostara preko Sarajeva do Banje Luke, koji uopše ne žele u EU jer znaju kako bi to značilo i reforme koje podrazumijevaju njihov odlazak s političke scene.

ODGOVORITE
Name

MITAR

11.08.2014 09:31

Mile lupas li lupas, ne znam za druge a ja te ne mogu slusati, dosadio si i Bogu.

ODGOVORITE
Name

cirkus

11.08.2014 09:32

I ti prizivaš Ruse već godinama .Ti i Izetbegović ste tu negdje,u "pet deka"

ODGOVORITE
Name

maja

11.08.2014 09:36

Sad ti predsjednice to smeta,a kad si ti Tadica zvao nasim predsjednikom u ime srpskog naroda onda je to bilo u redu?!Licemjerno!

ODGOVORITE
Name

turcin

11.08.2014 09:37

Nije u pravu, ne zna Mile ni gdje poceo, ni gdje je zavrsio.

ODGOVORITE
Name

rajko

11.08.2014 09:40

Mile bombas kao i uvek.

ODGOVORITE
Name

Amir

11.08.2014 09:49

Mislim da Bakir kopira Dodika... namjerno ili ne... ne znam.. al Dodik cesto u svojim izjavama izlazi... Republika Srpska je Srbija, moja je drzava Srbija i slicno... pa zato kazem da mi je sve ovo poznato... Nadam se da ce obojica otici u istoriju uskoro...

ODGOVORITE
Name

Panika

11.08.2014 10:42

Ovaj čovjek je veliki provokator....

ODGOVORITE
Name

Šojic

11.08.2014 14:34

Đole,nema para :( KAKO NEMAAA !!! nema Djole :/ ,pokrala me ZNAŠ LI TI KAKO JE TEŠKO ZARADITI DOLAR U AMERICI !!! znaaamm Djole,znaaammmm ruukeee su mi se otegleeee, znam Djole znam ......

ODGOVORITE
Name

fikret

11.08.2014 20:14

U Sarajevo zabranjen ulaz svim taksistima iz svih kantona i Srpske.Dodik ni rjeci ,a ni ovi iz Federacije nek neko kaze imali drzave za svakog kao da je Dodik vise hoce nego Bakir ali nas ubijaju svacim pomalo.

ODGOVORITE