Srpkinje se spremaju za SP, sanjaju OI!

O ciljevima na SP nećemo da pričamo. Ciljeva nema. Samo učešće na najvećem planetarnom takmičenju je uspeh za malu zemlju poput Srbije,kaže Marina Maljković.

Košarka 10.08.2014 | 19:30
Srpkinje se spremaju za SP, sanjaju OI!

Motori su upaljeni. Počelo je zahuktavanje za planetarni let. Krenule su u nedelju najbolje srpske košarkašice na zlatiborske pripreme sa dobrog, starog mesta, iz popularne novobeogradske Hale sportova. Odande, gde je pre dve godine izvađena viza za EP 2013. i odakle su prošle godine izabranice Marine Maljković uzletele do evropskog kvarteta.

Pozitivne vibracije su se osetile i u nedelju, iako rano ujutru, na okupljanju srpskih gracija, na startu druge polovine olimpijskog ciklusa, u kojem Srpkinje žele najpre da ostave što bolji utisak na predstojećem SP u Turskoj (od 27. septembra do 5. oktobra), a dogodine, na EP da "napadnu" i toliko željeni plasman na OI 2016.

- Važno je da ne gubimo nijedan trening, jer smo u odnosu na ostale reprezentacije kasnije počeli s radom. Ove pripreme biće specifične, s obzirom na to da su igračice imale dužu pauzu nego prethodnih godina - rekla je Marina Maljković pre odlaska na srpsku planinsku lepoticu.

Dobro raspoloženje je bilo primetno kod selektorke, a i kod reprezentativki, iako je bilo opaski da ih na Zlatiboru očekuje "pakao u Marininoj režiji". Međutim, sve su svesne toga da su na SP u Turskoj u "grupi smrti" (SAD, Kina i Angola) i da je velika snaga neophodna za taj izazov.

- O ciljevima na SP nećemo da pričamo. Ciljeva nema. Samo učešće na najvećem planetarnom takmičenju je uspeh za malu zemlju poput Srbije. Daćemo sve od sebe da što uspešnije predstavljamo našu državu. Imaćemo rivale iz mnogoljudnijih zemalja sa velikom košarkaškom tradicijom. Borićemo se za što bolji plasman na SP, kako bismo EP 2015. i borbu za plasman na OI dočekale maksimalno spremne.

Ekspedicija Srbije će na Zlatiboru boraviti nedelju dana, a zatim se seli u Rumu, pa onda slede atraktivni pripremni turniri.

- Učestvovaćemo na turnirima u Češkoj, Španiji i Francuskoj. Čast nam je što ćemo imati provere u takvim košarkaškim zemljama, ipak, neke stvari su se promenile. Osvajanjem četvrtog mesta prošle godine, privukle smo, eto, poziv sadašnjeg i bivšeg evropskog šampiona Španije i Francuske, da igramo na njihovim turnirima, što nije mala stvar - dodala je Maljkovićeva.

Kapiten reprezentacije Milica Dabović, kao i obično, kipti od pozitivne energije.
- Devojke su jedva čekale okupljanje, jer smo imale predugačak odmor. Nisam navikla na ovoliku pauzu, ali dobro mi je došla. Počinjemo pripreme za SP u podmlađenom sastavu, a ja sa skoro 33 godine radujem se saradnji sa mlađim igračicama. Ovo takmičenje nam je odskočna daska za EP dogodine, na kojem želim da ispunim životnu želju da odem na OI. Kao kapiten mogu da poručim - daćemo sve od sebe. Za mene je Turska domaći teren, igrala sam u Bešiktašu i to je inspiracija više. Motiv mi je toliki da poželim da zakucam loptu u koš.

Komentari / 0

Ostavite komentar