Zašto Rusi vole Beograd i obrnuto?

Beograd je za turistu iz Rusije kao mačka u džaku – jasno je da unutra nekoga ima, ali ne zna se ko je to. Kada se spomene prestonica Srbije, Rusi obično pomisle na Slobodana Miloševića i NATO bombardovanje.

Srbija 08.08.2014 | 15:26
Zašto Rusi vole Beograd i obrnuto?

Prenosimo utiske novinarke Dinare Gračove, koja je ruskoj javnosti predstavila Beograd na stranicama popularnog časopisa „RBK Stilj“.

KAFA I ŠLJIVOVICA

Šetajući se kroz centar Beograda primetićete da nijedan kafić ovde nije prazan. Gotovo za svakim stolom oseća se miris kafe i dim cigarete (u prestonici Srbije ljudi nisu ni čuli za stroge zakone protiv pušenja kakvi važe u Rusiji).Osmanlijsko carstvo ostavilo je svoje nasleđe – kafu. Aromatični napitak se ovde ispija više puta dnevno. Istina, naziva se „srpska kafa“ i ne kuva se kao u Turskoj: najpre voda proključa, a tek zatim se doda kafa.

Međutim, neko ko dolazi iz Rusije, iskreno rečeno, razliku u ukusu neće primetiti.Ali zato će se, ako joj se posreći izbor lokala, ruska duša lako dogovoriti sa srpskim alkoholnim Mefistofelom. Ljubitelji žestokih pića će, naime, doživeti istinsko blaženstvo ispijajući rakiju.

Za razliku od turske i grčke verzije, srpska rakija nije neka bezukusna mešavina, nego desert sa visokim sadržajem alkohola (od 40% u prodavnicama do 70% u kućnim podrumima). Ona se ne guta na brzinu, nego se ispija polako, produžavajući zadovoljstvo. Od kruške, kajsije, šljive, dunje ili sa dodatkom meda – rakija je u Srbiji lek za svaku nesreću.


20 POJAVA KOJE RUSIMA PADAJU U OČI KADA DOĐU U SRBIJU

Neupućeni Rus koji se obreo u Srbiji može da na ulici, u prodavnici, kafeu, crkvi ili prilikom posete poznaniku ostane prilično zbunjen izvesnim neobičnim stvarima ili običajima. Jedan od ruskih posetilaca Beograda sabrao je 20 najupečatljivijih.

Lokalna srpska vina takođe su veoma kvalitetna, a tokom toplog dela godine poklonici „lake čašice“ neće odbiti ni špricer.Uz sve to možete probati specijalitete od mesa: pljeskavice, ćevape, vešalicu ili mućkalicu.

SUSRETI KOD "KONJA"

Pošto ste se okrepili, možete krenuti u obilazak Beograda. Turisti obično počinju od starog dela grada. Glavna pešačka zona u Beogradu je Ulica kneza Mihaila. Za Ruse to je nešto nalik na Stari Arbat, samo bolje. Na korak od ove ulice nalazi se Trg Republike sa spomenikom koji prikazuje naočitog vladara na konju. To je knez Mihailo Obrenović, po kojem je ulica i dobila ime. Kada saznate njegovu biografiju, obuzeće vas saosećanje: dva perioda vladavine, od kojih se prvi završio progonstvom, a drugi ubistvom. U Beogradu se sastanak „kod konja“ dogovara isto tako često kao u Moskvi susret „kod Puškina“ u Tverskoj ulici.

Jedan od izuzetnih ugostiteljskih objekata u Knez Mihailovoj ulici dugo je bio restoran „Ruski car“ s velikim slikama u stilu ruskog luboka na zidovima i duhom iz carskog vremena koji se odražava u meniju, atmosferi i uređenju enterijera. Samo što je umesto Aleksandra III i Nikolaja II za stolovima sedela srpska inteligencija sa ruskim prijateljima. Nedavno je ovaj prostor prešao u ruke italijanskog lanca restorana, ali ostao je izuzetan enterijer.

Na kraju Knez Mihailove ulice nalazi se niz tezgi na kojima možete kupiti suvenire, domaću hranu, piće i odeću ručne izrade. A odmah iza ove tržnice su park i tvrđava Kalemegdan. Otuda se vide najlepši zalasci i svitanja – sa obale s pogledom na ušće Save u Dunav. Tu se takođe nalazi spomenik „Pobednik“, koji je posvećen oslobođenju Srbije od viševekovne osmanlijske vlasti.

LJUBAV PREMA RUSIJI

Ako ste zaboravili šta je to izuzetna ljubav prema Rusima, obavezno dođite u Srbiju. Mnogi Srbi ne samo što vole Ruse, nego ih obožavaju. Ovde će vam otpevati „Kaćušu“ i „Tamnu noć“, zahvaliće vam za zaštitu u ratovima, ispričaće vam kako su u sovjetsko vreme u Moskvi Jugosloveni za 100 dolara mogli da zatvore restoran zbog privatne zabave.Vlasnik našeg stana, Milovan, kada je saznao da će stan iznajmiti Rusi, odmah nas je zagrlio kao otac bludnu decu i smanjio mesečnu kiriju za trećinu: „Rusi, mi smo sa vama jedno.A to što je Krim ponovo vaš, to je jednostavno divan poklon. Ja sam oduševljen."

Izjave ljubavi prema Rusiji u obliku grafita na zidovima se sreću jednako često kao i ljubavne poruke od Zorana upućene Milici. Nedavni parlamentarni izbori dodatno su razbuktali ovu ljubav – neko vreme grad je bio preplavljen posterima o jedinstvu Rusije i Srbije.Ovakvi odnosi nisu nastali bez razloga. Ruska carska vlast je podržavala oslobodilačke ratove Južnih Slovena.

Posle Oktobarske revolucije nije sva ruska emigracija imala dovoljno sredstava da se nastani u okolini pariskog Monmartra, gde je mogla da utapa svoju tugu u čaši šardonea uz tihu pratnju melanholične melodije Vertinskog. Prvi talas ruske emigracije na čelu sa generalom Vrangelom izabrao je da se nastani u monarhističkoj i pravoslavnoj Srbiji.Među ruskim emigrantima bio je veliki broj arhitekata, koji su se aktivno uključili u obnovu Beograda. Grad je, naime, ozbiljno stradao za vreme Prvog svetskog rata.

Ruske arhitekte su projektovale divne građevine u imperatorskom stilu. Glavna zvezda je bio „arhitekta sa carskog dvora“ Nikolaj Krasnov, koji je projektovao Livadijski dvorac na Krimu. On je u Beogradu podigao zgrade parlamenta, Vlade, Ministarstva spoljnih poslova i mnoge druge. Sve to možete videti kada siđete sa Kalemegdana i nastavite šetnju centrom grada.

TITOVA GROBNICA

I naravno, kakva je to Jugoslavija bez Tita! Ko dođe u Beograd obavezno treba da poseti memorijalni kompleks posvećen Titu. Tu se nalazi muzej o njegovom životu, kao i njegova grobnica. Oni kojima se dopada muzej ruskog šou-programa „Polje čuda“ sigurno će umeti da cene kolekciju darova koje je dobio maršal Jugoslavije tokom 35 godina svoje vladavine. Tu su narodne nošnje i instrumenti, sedla, ćilimi, oružje, pa čak i kostim bolivijskog vrača.Izuzetan smisao za humor i iskrenost Srba uz njihovu gostoljubivost, bogatu istoriju, kulturni život i odličnu kuhinju privlače veliki broj ruskih turista. Ako posetite ovu zemlju, ponesite sa sobom neponovljivi duh Beograda i srdačnost njegovih stanovnika.

I neka vas na aerodromu iz kofera raduje zveckanje flaša pomenutih voćnih pića.

Izvor: Ruska reč

 

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Crni

08.08.2014 21:31

Ma ja, sad ima Rusa tamo više nego nas.

ODGOVORITE