Parastos za poginule Srbe

Parastosom i polaganjem vijenaca za devet ubijenih civila danas je kod spomen–krsta u mjestu Janjile–Bravsko na Petrovačkoj cesti obilježeno 19 godina od stradanja Srba u agresiji Hrvatske vojske na Republiku Srpsku Krajinu u operaciji "Oluja".

Republika Srpska 07.08.2014 | 13:31
Parastos za poginule Srbe

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas" Savo Štrbac podsjetio je da je avion hrvatskog ratnog vazduhoplovstva /RV/ "mig-21" 7. avgusta 1995. godine bombardovao izbjegličku kolonu srpskog naroda iz Republike Srpske Krajine kada je poginulo devet civila, među kojima četvoro djece i 21-godišnja djevojka, dok je oko 50 ranjeno.

"Tog dana su dva nadzvučna aviona Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva, koja su poletjela sa aerodroma u Splitu, 30 kilometara duboko u unutrašnjosti BiH gađali kolonu civila iz južne Like i sjeverne Dalmacije, koji su u `Oluji` u strahu napustili svoje domove", rekao je Štrbac.

On je naveo da su na Petrovačkoj cesti poginuli Darinka Drča i njeni unuci Jovica Drča i Mirjana Dubajić iz Brotinje kod Donjeg Lapca, Nevenka i Žarko /djeca Spase Rajića iz Donjeg Lapca/, Krstan Vuković rođen u Han Kolima kod Banjaluke i njegov sin Darko rođen u Bihaću, Branko Stjelja i njegov sin Mirko iz Nadina kod Benkovca."Ubistvo civila na Petrovačkoj cesti jedan je od najtežih zločina u ratu od 1991. do 1995. godine, jer je na jednom mjestu za nekolko minuta ubijeno četvoro djece i djevojka", dodao je Štrbac.

On je napomenuo da je Centar javne bezbjednosti Banjaluka 2010. godine Tužilaštvu BiH podnio krivičnu prijavu protiv pomoćnika komandanta Glavnog štaba Hrvatske vojske za RV i PVO Imre Agotića, njegovog zamjenika Josipa Čuletića i komandanta Prve lovačke eskadrile hrvatskog ratnog vazduhoplovstva Danijela Borovića, te dva pripadnika hrvatskog ratnog vazduhoplovstva zbog sumnje da su pokrenili, naredili i napali civilno stanovništvo u izbjegličkoj koloni.

"Tužilaštvo BiH bi veoma brzo trebalo da podigne optužnicu protiv Čuletića i Borovića, dok je Agotić preminuo", kaže Štrbac.Parastosu, koji je služio NJegovo preosveštenstvo vladika bihaćko–petrovački Atanasije, prisustvovali su članovi porodica stradalih, Srbi izbjegli iz Republike Srpske Krajine, kao i predstavnici Udruženja za traženje nestalih Srba iz Hrvatske.

U hrvatskoj vojnoj akciji "Oluja", koja je počela 4. avgusta 1995. godine, na području Republike Srpske Krajine ubijeno je i nestalo oko 2.000 Srba, a protjerano oko 220.000.U nastavku akcije u BiH, tokom operacije "Maestral", hrvatske i muslimanske snage ubile su još 655 i prognale oko 125.000 srpskih stanovnika.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

1389

07.08.2014 16:53

VJECNA VAM SLAVA.Zalosno sto nema vise komentara,kako bi se okupili i dali pomen kao pre 2 dana 100 000 hrvata u Cavoglavama,obiljezavanjem sopstvenog zlocina nad Srbima sa tih prostora.

ODGOVORITE