Bujica odnijela ulicu u Banjaluci

Desetak sati padavina bilo je dovoljno da najveći grad Republike Srpske poklekne pred bujicama i kišom, koja je počela u utorak uveče, pa se građani u mnogobrojnim banjalučkim ulicama i naseljima bore s kišom i vodom, koja nadire kako sa neba, tako i iz zemlje.

Republika Srpska 06.08.2014 | 20:20
Bujica odnijela ulicu u Banjaluci

Mještani Ulice Pere Drljače i Ustaničkog puta u naselju Potok iznad Starčevice imali su priliku da se suoče s brutalnošću prirode, koja je u potpunosti promijenila opis ove ulice, u kojoj više ne postoje ni osnovni uslovi za život.

Snaga vode, koja je projurila kroz ovo naselje u utorak oko 21 čas, nekoliko kuća je zatrpala, a desetine poplavila, dok je asfalt u potpunosti potrgala, a od puta napravila novo korito za vodu, koja ni danas nije prestajala da se sliva.

"Ogromno klizište aktiviralo se u potoku kod moje kuće i zatim krenulo u niže dijelove ulice, noseći sve pred sobom. Ostalo vidite i sami. Ovdje života nema i samo da cesta nije srušena već bih sa djecom sjeo u auto i sve ovo napustio", kazao nam je Zahir Ilardžija, mještanin koji radi u Danskoj, a koji je ovdje na odmoru, za koji je rekao da mu je prisjeo.

Inače, njegova kuća je na tri metra od ponora, a s obzirom na to da se zemlja iz minuta u minut drobi, pitanje je da li će u njoj dočekati narednih nekoliko noći.

Zahir nije jedini koji je ostao okovan u ovom naselju, budući da je na desetine mještana koji rade u inostranstvu upravo došlo da obiđe svoje domove.

U ulici je, kako smo saznali, i jedan državljanin Indije, koji je u naletu vode izgubio sva dokumenta pa sada ni sam ne zna šta da radi.

Nešto ispod, na broju 18, Vladimir Knežević gleda u svoju kuću, ispod koje se otvorilo ogromno klizište, koje može svakog trena da se aktivira.

"U kuću zasad ne smijem, a ne znam ni gdje ću ni kod koga dok se situacija malo ne smiri. Sačekaću da vidim da li će se srušiti, a ako ostane vratiću se jer nemam gdje drugo, nisam ni zaposlen", kazao nam je on.

Milanka Miljković u zadnjem trenu uspjela je da izvuče bebu od dva mjeseca i djevojčicu od dvije i po godine, pa sada, kako je rekla, sređuje nešto što se u stvari i ne može srediti.

"Jedva smo ih spasili s obzirom na to da je podzemna voda prodrla kroz zidove, a da je bujica kuću zatrpavala blatom. Odnijeli smo ih u Mileševsku, kod kumova, pa ih vozimo na Lauš kod tetke", kazala nam je ova žena, kojoj su suze iz očiju nadirale kao kiša koja je neumorno padala.

Inače, kako su nam mještani rekli, pored toga što je voda poplavila cijelu ulicu i potrgala i pobacala električne kablove i stubove na ulicu, struju im niko nije isključio pa samo pukom srećom niko nije poginuo.

"Neko kao da je htio da nas pobije i žive da nas skuva", vajkaju se oni.

Iako su isprva mislili da, kako su rekli, nadležne situacija u ovoj ulici i nije puno zabrinula, u kasnim popodnevnim časovima obišao ih je i Milorad Dodik, predsjednik RS, kako bi se i sam na licu mjesta uvjerio u muku koja je mještane zatekla.

"Ovo zaslužuje da Gradska uprava i republičke vlasti izvrše kompletnu sanaciju, jer je ulica neupotrebljiva", rekao je Dodik, koji je poručio da je došao da bude s ljudima i da će doći ponovo.

"Ono bez čega se život nikada neće vratiti u ovo naselje je put, pa je to sigurno nešto što nam je najpotrebnije, a ostalo ćemo nekako i sami. Ukoliko nam ga uskoro ne naprave, možemo da pokupimo naše stvari i da se svi iselimo, a ne bismo bili prvi koji su to uradili", poručili su mještani.

Zanimljivo je da u toku majskih poplava Ulica Pere Drljače nije imala nikakvih problema, pa su mještani sve gledali kao nešto što se njima ne može dogoditi. Život ih je, nažalost, demantovao.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 0

Ostavite komentar