Austrougari krivi za potop Doboja!

Da bi se Doboj zaštitio od mogućih poplava predlaže se čak i rušenje starog čeličnog mosta na reci Bosni. Čelična konstrukcija zadržala sav otpad, a niko još ne uklanja stabla na „kesonima“Doboja.

Republika Srpska 06.08.2014 | 14:05
Austrougari krivi za potop Doboja!

Ukoliko po svaku cenu budu želeli da sačuvaju od rušenja most na reci Bosni kod Doboja, Austrijanci kao pravni naslednici bivše „crvene monarhije“ moraće ponovo da osposobe betonska utvrđenja, koja su ga u poslednjem velikom ratu čuvala od diverzija.

Tako, pomalo u šaljivom tonu, opisuju situaciju u Doboju, od kada je obelodanjeno da je most glavni krivac za majski potop Doboja i prigradskih naselja. Austrougarski čelični most preko reke Bosne praktično je značajno smanjio protok vodenog talasa i doprineo da se pod vodom nađu gotovo svi stambeni i poslovni objekti.U „Master planu rekonstrukcije i dogradnje objekata za vodozaštitu Doboja“, koji je pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS uradio Zavod za vodoprivredu iz Bijeljine, navedeno je da je most koji su Austrougari izgradili pre više od veka, usporio od 13 do 45 odsto protok vode koritom reke Bosne.

Čelična konstrukcija je zadržala sav otpad, a posebno veća stabla i voda se razlila potapajaći prvo prigradsko naselje Usoru, a zatim i ceo grad.Kao jedno od rešenja sugeriše se rušenje mosta, ali kako preko njega prelazi i glavni krak toplovoda iz Gradske toplane, predviđena je gradnja novog mosta ili preuređenje postojećeg uklanjanjem „kesona“, koji su glavna prepreka otpadu, posebno velikim stablima koje voda nosi sa sobom.

Gomilanjem otpada, voda će se najverovatnije ponovo izliti.Iako nema zvaničnih najava, do Doboja je stigla vest da se njegovom uklanjanju protive naslednici Austrougarske monarhije, odnosno Austrijanci. Prema nekim informacijama, most je zaštićen kao jedan od spomenika kulture, a po drugim da Austrija u ime monarhije ima koncesiju na most, koja ističe u ovoj deceniji. Kada ona tačno ističe to pouzdano niko ne zna, niti ima valjanih dokumenata koji bi potvrdili verodostojnost nagađanja.U neposrednoj blizini mosta su i tri dobro očuvana bunkera, kojima su Nemci u Drugom svetskom ratu čuvali most. Ovaj deo Doboja, Usora, bio je strateški važan, jer je u njemu bila i šećerana i kompletna industrija tog vremena. Kada je rat krenuo nizbrdo za Nemačku, saveznici su žestokim avionskim bombardovanjem pokušali da sruše most, ali u tome nisu uspeli.

Samo je jedan od bunkera bio oštećen.U Master planu Doboja apostrofirani su i drugi faktori koje su doprineli plavljenju grada, a navedene su i mere za obezbeđenje sigurnosti građana za buduće pretnje od posledica padavina. Među rešenjima naglašena je potreba za obezbeđenje 41,5 miliona maraka u narednim godina kako bi se Doboj zaštitio od eventualnih novih poplava. Prioritetno je potrebno obezbediti deset miliona maraka, kako bi se pristupilo hitnoj sanaciji oštećenih objekata vodozaštite. Taj novac potreban je, između ostalog, kako bi se srušio čelični most na ulazu u Doboj i na istom mestu sagradio pešački, odgovarajuće konstrukcije.

Takođe, planom se predviđa regulisanje korita Liješanj potoka, podizanje za 80 centimetara nivoa postojećeg magistralnog puta Doboj - Sarajevo kao novog „bedema“ uz reku, izgradnja nasipa u naselju Bare i niz drugih mera.Ovom poslu je neophodno odmah pristupiti, jer su majske poplave u proseku proširile korito reke Bosne za 12 metara, tako da bi i obilnije padavine, mnogo manje od onih pre dva meseca, ponovo mogle da ugroze grad.

BESPLATNO

Osim za Doboj, Zavod za vodoprivredu je master plan sačinio i za opštine Šamac i Modriču. Građevinski fakultet iz Podgorice je napravio gest vredan pažnje, ponudivši Doboju da njegovi stručnjaci besplatno izrade projektnu dokumentaciju revizije i sanacije objekata vodozaštite.

 

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

перо ложач

06.08.2014 13:02

Вјероватно се чекају Аустоугари да очисте отпад са кесона!? Част њима! Гдје год су градили мостове, путеве, зграде, све и дан данас постоји. Трасе њихових путева које су зкасније асфалтиране немају одроне! А ове данашње? Видите и сами.

ODGOVORITE
Name

samo daj nek preljeva

06.08.2014 15:58

Svi su krivi samo seljak grada Doboja br.1 nije kriv ... svugdje se jos uvjek koriste vrece sa pijeskom samo se u Doboju koriste kamioni za nasipanje sljunka na vec nabujalu Bosnu koju centimetri dijele od ulaska u grad.... svi su drugi krivi samo oni istinski krivci su jos u svojim foteljama i nista jos uradili nisu od prosle poplave da bar pokusaju da urade nesto po tom pitanju... problem je srusiti most??? Problem je nakopati sljunka kako bi masine mogle prici do kesona i pomjeriti i ukloniti onaj otpad koji vlastodrzci pokusavaju ukloniti paljenjem hahhahaha...al kad neki rodjak kum i ostali trebaju dobiti dozvolu da kopaju sljunak po Bosni onda sve moze ... treba da poplavi dok god se narod jednom ne upita pa dokle vise.... i za prosle poplave su bukali i kad je sve proslo svako se svom poslu okrenuo...

ODGOVORITE
Name

sta reći

11.08.2014 02:54

U Doboju je jedan problem,a to je uzrecica. Ma sta im mozemo, bice bolje. Sredice se sve. Bolje da su javili da ce nas namjerno poplavit kao sto je i bilo. Pa bar da ko ljudi spasemo sto se moze spasti.Ko ce namirit stete za Mrtve,poplavljene kuce,prostore A i automobile, za to su se ucutali.Nista najbolje je da sami naplatimo stetu, principom ROBIN HUD.

ODGOVORITE